Flere arbejdsulykker i landbruget - og mindre kontrol

Antallet af ulykker er steget med 17 procent siden 2011. - Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger formanden for Vestjysk Landboforening.

Landbruget er en farlig arbejdsplads. Antallet af ulykker stiger samtidig med, at der er færre kontrolbesøg.
Landbruget er en farlig arbejdsplads. Antallet af ulykker stiger samtidig med, at der er færre kontrolbesøg.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Landbruget er en farlig arbejdsplads. 

Det er endnu engang dokumenteret sort på hvidt.

Ugebrevet A4 skriver, at antallet af ulykker steg med 17 procent fra 2011 til 2016.

- Èn arbejdsulykke er en for meget. Helt undgå ulykker kan vi nok ikke, men vi skal blive bedre til det her, siger formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, til TV MIDTVEST.

Christensen mener, at landmændene skal have mere fokus på området, ligesom de skal blive bedre til at informere deres medarbejdere om, hvordan man undgår ulykker.

- Det er nemt at stå at sige her, at man bare skal tage det roligt i høsten, hvor tingene kører hurtigt. Men vi er altså nødt til at få det her bragt ned.

Den vestjyske landboformand peger også på, at det kan være tilfældigheder, der fører til ulykker.

- Nu har jeg selv kvæg, og jeg ved, hvor lidt der skal til, før man ryger i en situation, hvor man kan komme i klemme. Bliver dyrene nervøse, kan man stå i en helt anden situation end man havde regnet med, siger han.

1:48
Èn ulykke er en for meget. Interview med Søren Christensen, Vestjysk Landboforening.
Foto: Sean Kelly Christensen

Samtidig med, at der bliver flere ulykker, bliver der ifølge Ugebrevet A4 længere mellem Arbejdstilsynets besøg hos landmændene. I 2017 var der 912 tilsynsbesøg på arbejdspladser i landbruget - i 2011 var der 4107.

Men for Søren Christensen er det ikke en afgørende faktor.

- Vi skulle helst selv gå forrest og få det her bragt ned. Det er kun i alles interesse. Det skulle helst ikke være antallet af kontrolbesøg, der er afgørende, der er afgørende.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener umiddelbart heller ikke, at der er brug for mere kontrol. Han sætter sin lid til en større oplysningskampagne, som han har sat i søen sammen med Landbrug & Fødevarer, Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø og Arbejdstilsynet.

- Vi har nu lavet et grundigt arbejde ved at lave en samarbejdende indsats omkring vores vejledninger. Det er jo det sted, vi må starte. Hvis udviklingen går den forkerte vej, må vi jo se på, om der kan tages yderligere og skrappere midler i brug, siger ministeren til Ugebrevet A4.

Bevidst strategi

Kontorchef i Arbejdstilsynet, Katrine Krone, forklarer, at der ligger en bevidst strategi bag det lavere antal kontrolbesøg.

- 2012 gik vi fra det, vi kalder screeningsbesøg til risikobaserede tilsyn, hvor vi kommer på de virksomheder og dermed også bedrifter i landbruget, der har flest arbejdsmiljøproblemer. På den måde målretter vi vores resourcer der, hvor der er mest arbejdsmiljø at flytte, forklarer hun.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er lige nu i Bruxelles. Han siger til TV MIDTVEST, at han ikke kender tallene og derfor vil vente med at udtale sig.

2:19