Flere ældre udfordrer kommunernes økonomi

Ifølge Danmarks statistik bliver der markant flere ældre i Danmark i 2025, og det udfordrer kommunernes økonomi.

Ældre udfordring
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Der kommer langt flere ældre i de danske kommuner. Det kan de nikke genkendende til i kommuner som Favrskov, Herning og Holstebro, der alle får flere ældre over 75 år.

De flere ældre koster dyrt i ældreplejen og sundhedsvæsnet. Derfor er der netop nu i kommunerne stort fokus på at holde de ældre friske længst muligt.

- Det spiller en samfundsøkonomisk rolle, hvor mange der har brug for hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at den ældre del af befolkningen er sunde og raske og kan klare sig så godt som muligt i eget hjem, siger Anne Marie Søe Nørgaard (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune.

I 2017 kommer der ifølge forudsigelser fra Danmarks Statistik 5,2 procent flere på plus 75 år.

I 2025 er stigningerne nærmest eksplosive. Her får Herning Kommune 45,6 procent flere ældre, mens stigningen i Favrskov er på 52,5 procent sammenlignet med i dag.

Skæv udligningsordning

Lige som i Herning sætter de også i Favrskov ind for at forbedre de ældres helbred.

- Problemerne og udgifterne kommer i takt med, at folk bliver dårligere og dermed har brug for vores hjælp. Det kan være hjemmepleje eller hospitalsindlæggelse i værste fald, og det er der, folk begynder at koste penge, siger Nils Borring (A), borgmester i Favrskov Kommune.

Favrskovs borgmester mener, der bør kigges på udligningen mellem kommunerne.

- Man har en udligningsordning til at fordele pengene internt mellem alle kommuner i Danmark, og den er i øjeblikket skæv på den måde, at kommuner med mange unge og børn og ældre underkompensereres, siger Nils Borring.

På landsplan vil der i 2025 være cirka 180.000 flere på 75 år eller ældre.

2:39