Fjordvenner forlanger 20 millioner kroner

Foreningen Fjordvenner mener, at gaslageret ved Lille Thorup har skadet fjorden så meget, at de nu kræver en millionerstatning.

Foreningen Fjordvenner har i årevis kæmpet mod gaslageret ved Lille Thorup.
Foreningen Fjordvenner har i årevis kæmpet mod gaslageret ved Lille Thorup.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Energinet.dk skylder Hjarbæk Fjord 20 millioner kroner. Det mener foreningen Fjordvenner, som kræver 20 millioner kroner i erstatning for de udskyllede kaverner ved gaslageret ved Lille Thorup.

Energiselskabet har brugt vand fra Hjarbæk Fjord til at vedligeholde de store gaslagre og skylle salt ud af de underjordiske hulrum. Foreningen Fjordvenner - som har været imod gaslagrene fra starten - mener, det har skadet fjorden og forlanger nu 20 millioner kroner til at øge fiskebestanden.

- Vi har jo masser af beviser i form af fotos af døde fisk og alt det, der er blevet ødelagt. Alle beviserne ligger der. Der er ingen diskussion, siger Sigvald Fihl, der er firmand for foreningen Fjordvenner.

Fra Energinet.dks side mener man dog ikke, der er gjort noget ulovligt.

- De påstande, som foreningen kommer med, er vi ikke enige i. På det tidspunkt, hvor vores tilladelse til at skylle salt ud udløb, der stoppede vi også. Vi mener ikke, vi har gjort noget forkert, siger administrerende direktør for Energi.dk Gas Storage, Adam Elbæk.

Tidligere har gaslageret brugt vand fra Limfjorden til at udligne trykket med i de underjordiske gaslagre. Den praksis fik de dog i december 2016 forbud imod.