Fjernmåler giver nye muligheder for at holde øje med forbruget

Nye intelligente fjernmålere giver dig mulighed for at følge husstandens forbrug. Det kan hjælpe dig med at spare penge.

fjernmaaler.jpg
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Flere og flere har de seneste år fået skiftet den gamle el-, vand- eller varmemåler ud med en ny intelligent fjernmåler.

De nye fjernmålere snakker sammen med mobilen og computeren og giver forbrugerne helt nye muligheder for at holde øje med forbruget og dermed også mulighed for at spare penge.

- Vi håber selvfølgelig, at kunderne bliver meget bevidste om deres forbrug. For når man kender sit forbrug, så har man den første forudsætning for at begrænse det. Så ved man eksempelvis, hvad det koster at vande sin have, siger energirådgiver hos Vestforsyning, Lars Christian Kongerslev.

Ved hjælp af enten app eller computer kan man holde øje med sit forbrug time for time og finde ud af, om der eksempelvis er særlige strømslugere i hjemmet om natten.

- Kan man få sænket sit standby-niveau fra 350 watt i timen til 200 watt i timen, så giver det altså pludselig stor besparelse og stor gevinst, når man ganger besparelsen op med antallet af timer på et år, siger Lars Christian Kongerslev.

På mobilen kan du følge forbruget time for time.
På mobilen kan du følge forbruget time for time.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Det er politisk vedtaget, at forsyningsselskaberne skal installere fjernmålere inden 2020. Hos Vestforsyning, som dækker Holstebro Kommune, er de netop blevet færdig med at udrulle over 50.000 fjernmålere.

- Det kommer vores kunder tilgode. De kan følge med i om forbruget løber planmæssigt. Det vil jeg sige er det vigtigste, man kan i dag, for der er jo penge i, at man sørger for, at det kører, siger John Byskov, der er afdelingsleder for kundecenteret i Vestforsyning.

De nye fjernmålere som løbende viser udsving i forbruget har allerede reddet flere fra vandskader og ekstraregninger. Nu håber energirådgiveren, at flere vil tage den nye automtiske energi-logbog til sig og bruge den til at italesætte forbruget i familien.

- Man kan snakke med sine teenagebørn eksempelvis og vise dem, hvor meget de lange bade på en hel eller en halv time, de skal have to gange om dagen, betyder. Det kunne jo godt være, man skulle bruge pengene på noget andet, siger Lars Christian Kongerslev.

Næste skridt med de nye digitale fjernmålere bliver en såkaldt udsvingskontrol, hvor man vil kunne modtage advarselsbeskeder, hvis forbruget afviger fra normalen.