Fjerner rederne – Herning vil have rågen ud af byen

Fuglen både larmer og skider, og så er den virkelig glad for byområder.

Rederne bliver fjernet en efter en.
Rederne bliver fjernet en efter en.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Rågen er ikke en stille fugl. Det kender de fleste, der bor i nærheden af en rede til. Og det er der en del, der klager over.for antallet af råger i Danmark har ikke ændret sig, men det har antallet af konflikter.

- Det er frustration over nattesøvn og irritation, fordi de skider på deres haveborde og generelt sviner. De er ikke særligt velkomne, siger Paul Krogh, der er skovfoged i Herning Kommune.

Der er en særlig grund til, at der er kommet så mange råger ind i byerne, i forhold til hvad der var for 40 år siden, forklarer en ekspert.

- Det er en fugl, der over de sidste 30-40 år har fundet ud af, at det er godt at bo i nærheden af byen. Oprindeligt var rågen tilknyttet det åbne land, hvor den blev kraftigt bekæmpet, fordi den gjorde skade på afgrøder, men rågerne fandt ud af at flytte ind i nærheden af byerne, hvor de ikke blev bekæmpet. Det er så det, der har gjort, at vi i dag har de her konflikter, forklarer seniorrådgiver på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Ole Therkildsen.

Rågen flyttede ind til byen for at få fred, men det viste sig, at det ikke var den rigtige taktik.
Rågen flyttede ind til byen for at få fred, men det viste sig, at det ikke var den rigtige taktik.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Fjerner redderne

I Herning Kommune tager de tidligt ud med en lift. De vil få fuglene til at forlade byerne ved at fjerne deres reder – inden de har lagt æg.

- Her piller vi rederne ned. Det har vi fået en tilladelse fra Naturstyrelsen til, fortæller Paul Krogh og uddyber:

- Rederne sidder lige i vindueshøjde, og det giver en masse larm om morgenen og aftenen. Så hvis de ikke bliver pillet ned, så har vi altså i perioden, hvor de får unger, rigtig meget larm fra klokken fire om morgenen.

Rågerne er ihærdige og meget vedholdende. Derfor forsvinder de ikke af, at man en enkelt gang fjerner en rede.

- Men det, vi gør, er, at vi stresser dem. Halvanden til to uger, så er jeg på samme sted igen, fortæller naturmedarbejder Jørgen Jørgensen, mens han står på liften og ødelægger redderne.

- Vi stresser dem, for til sidst vil de være så desperate efter at få lagt nogle æg, at de søger mod et andet trygt og sikkert sted, forklarer han.

De fleste kender nok de karakteristiske rågereder.
De fleste kender nok de karakteristiske rågereder.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Det kan virke

Ifølge ekspert Ole Therkildsen, så er det ikke et håbløst forsøg at fjerne rederne. Det kan nemlig godt lade sig gøre.

- Man skal være hurtigt ude, hvis man vil skræmme dem væk. Det skal ske, allerede inden, at de når at etablere sig. For at skræmme dem væk, når de er en større fastetableret koloni, det er næsten umuligt, siger han.

De store etablerede kolonier spiller også en væsentlig rolle i forhold til at få fuglene væk.

- Vi håber, at de flytter ind i de store kolonier, i stedet for her. Og så bliver det, siger Paul Krogh.

Kommunen har udvalgt fem steder, hvor rågen gerne må være. Her bliver den derfor ikke generet. Her er naboerne heller ikke alle sammen tilfredse, men det mener Paul Krogh ikke, at der er meget gøre ved.

- De skal jo være et eller andet sted. Hvis vi begynder at rydde op i de store kolonier, så flytter de bare ti forskellige steder hen, og så har vi givet sorteper videre.

4:12