Fiskerne: At skyde et par sæler er ikke nok

Danmarks Fiskeriforening ønsker kompensation for deres tab på grund af sæler og lov til at skyde flere sæler.

070314_sael.jpg

En tilladelse til at skyde nogle af de mest glubske gråsæler er et skridt i den rigtige retning. Men det løser ikke fiskernes grundliggende problemer med for mange sæler.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Fiskeriforening, efter at miljøministeren fredag gav tilladelse til begrænset og tidsbegrænset regulering af de mest grovædende gråsæler.

- Jeg ser det som udtryk for forståelse fra Miljøministeriets side af de massive problemer, som fiskerne kæmper med, og en bevægelse i retning af, at myndighederne er ved at være klar til at ændre på den hellige status, som sæler nok stadigvæk har, siger Kim Kær Hansen, 1. næstformand i Danmarks Fiskeriforening.

Men samtidig slår han fast, at de begrænsede tilladelser til at nedskyde gråsæler ikke løser det grundliggende problem, som for mange sæler udgør for fiskerne.

- Vi tror ikke på, at fiskerne selv kan skyde sig ud af problemerne. At en fisker får lov til at nedskyde to-tre-fire gråsæler har ikke en bestandsregulerende virkning. Men derfor kan det måske godt have en virkning i forhold til de sæler, der lige netop befinder sig dér, hvor fiskeren har sat sine garn, siger Kim Kær Hansen.

Danmarks Fiskeriforening efterlyser fortsat mere gennemgribende regulering af sælbestandene. Desuden ønsker fiskerne kompensation for tab af indtægt og udgifter til køb af nye garn.

/ritzau/