Fiskerne lander ny overenskomst

Mere i lønposen og højere pensionsbidrag de næste tre år er nogle af de goder, fiskere kan se frem til, efter en ny overenskomst er på plads.

Fiskeri Thyborøn
Foto: Anders Munk Povlsen, TV MIDTVEST

En stigning i fiskernes garantiløn på to kroner i timen pr. år i overenskomstperioden, højere pensionsbidrag, en fælles fond finansieret af arbejdsgiverne og indførelse af voksenlærlinge i fiskerierhvervet på gunstige vilkår.
    
Det er blandt de vigtigste resultater af den overenskomst, som 3F's Transportgruppe, Danmarks Fiskeriforenings Producent Organisation og Danmarks Pelagiske Producentorganisation netop har landet for en treårig periode.
    
Det skriver Fagbladet 3F.
    
Det er det første forlig på transportområdet, hvor 3F i øjeblikket er i fuld gang med forhandlingerne på de øvrige områder. 3F's forhandler er glad for aftalen, og betegner voksenlærlingeordningen som et gennembrud.
    
- Jeg er rigtig stolt af aftalen. Samlet set er det en god overenskomst. Det nye og helt store er muligheden for at kunne gå i voksenlære. Det sker til den løn som de andre ansatte fiskere på skibet får. Det vil betyde flere faglærte og styrke erhvervet. Det er noget, vi har kæmpet for i fire-fem år, siger forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe Karsten Kristensen, der roser forhandlingsklimaet.
    
Han er også glad for aftalen om en fælles fond finansieret af arbejdsgiverne til projekter, der kan styrke erhvervet.
    
- Det er også noget nyt, og de penge kan vi bruge til for eksempel faglige arrangementer, lærlingetiltag og arbejdsmiljøtiltag, siger han.
    
Fiskernes garantiløn stiger med to kroner i timen første gang pr. 1. marts i år, hvor den stiger til 165 kroner i timen. Normalt får fiskerne mere i lønningsposen, fordi de får løn i form af part i fangsten.
    
Tjener skibet mange penge, tjener fiskerne også mange penge. Men hvis det har været en dårlig fangst, hvor skibet for eksempel har ligget fem dage uden at fange noget, er fiskerne sikret garantibetalingen. Fiskeres aftaler om løn kan således ikke sammenlignes med de aftaler, der gælder i for eksempel chauffører og lagerarbejderes overenskomster.
    
Danmarks Fiskeriforening er også tilfreds med overenskomsten.
    
- Overenskomsten ligger på et fornuftigt niveau og med en fornuftig udvikling, og vi er glade for indførelsen af muligheden for voksenlærlinge. Vi er spændt på, hvor mange der vil benytte sig af ordningen de kommende år, siger kontorchef i Danmarks Fiskeriforenings Producent Organisation Ole Lundberg Larsen.