Fiskere vil skyde sæler

Sæler bliver et stadig større problem for fiskerne. Sælerne æder fangsten i nettene. Nu vil fiskerne skyde dem. Sælekspert anbefaler mere moderat løsning.

190312sael.jpg

Fiskerne i Ringkøbing Fjord ved Hvide Sande er nu så trætte af, at de mange sælerne spiser deres fangster og ødelægger deres net.

 - Fiskeriet af sild er bare gået ned af de sidste tre år, mens antallet af sæler bare er gået op, fortæller fisker Mikkel Fjord Christensen og fortsætter:

 - Der ligger måske 100 kilo sild, men halvdelen af dem er døde, halvt spist af sæler og fuld af flænger og tandmærker.

Vil skyde sælerne

Garnfiskeren har fisket de sidste seks år. Nu vil han gerne skride til mere drastiske midler for at stoppe sælernes hærgen.

 - Jeg synes, at vi skal have lov til at regulere bestanden ude ved vores bundgarn ved at skyde dem. Vi skal jo leve af det her, siger Mikkel Fjord Christensen

Bedre at skræmme dem

Men en regulering med skydning falder ikke i godt fiskevand ved en sælekspert.

 - Det er bedre at skræmme dem. Det gør man meget i USA. De tager man ud i både og forstyrrer og prikker til dem med årer. Så finder de ud af, at det ikke er rart at være der, siger seniorforsker Niels Jepsen fra DTU Aqua i Silkeborg.

Kræver tilladelse

Fisker Mikkel Fjord Christensens ønske kan blive en realitet. Det kræver dog, at fiskerne sender en ansøgning til naturstyrelsen.

De kan give dispensation til, at fiskerne kan skyde sælerne, hvis de kan dokumentere, at sælerne truer deres erhverv.

190312sael2.jpg

 

2:08
De skræmmer fiskene væk, æder dem og ødelægger fiskernes garn. Nu vil en fisker fra Hvide Sande have lov til at skyde dem.