Fiskere skal skære markant ned på torskefangsten

Danske fiskere skal skære markant ned på fangsten af torsk i den vestlige Østersø næste år.

Torsk.jpg

De danske fiskere endte som nogen af taberne da forhandlingerne om fiskekvoter mandag aften faldt på plads i EU.

Torskekvoterne bliver mere end halveret, og det er et hårdt slag for de danske fiskere, mener Jan Hansen, der er formand i Hanstholm Fiskeriforening.

- Jeg synes, 56 procent er en voldsom nedskæring. Prøv at forestille dig at du mister 56 procent på din lønseddel, så tror jeg også, du vil synes, det er lidt voldsomt, siger Jan Hansen til P4 Midtvest.

En halv sejr

Det er fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som på vegne af Danmark har forhandlet aftalen med sine europæiske ministerkolleger på et møde i Luxembourg. På forhånd var der lagt op til en beskæring i kvoterne på 88 procent.

- Jeg er tilfreds og betragter det som en halv sejr for Danmark, at vi kun endte med en reduktion på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø. Det bliver stadig hårdt for fiskerne og fiskersamfundene, men fra en katastrofe er vi kommet ned på en blødere landing, siger fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Men den holdning deler Jan Hansen ikke.

- Hvis man synes 88 ned til 55 procent det er en sejr, så har man ikke sat sig ordentlig ind i tingene.

Fødevareministeren har under forhandlingerne afvejet bådet hensynet til de danske fiskere og torskebestanden.

- Jeg har afvejet begge dele op over for hinanden. Vi har ikke et ønske om fra den danske regerings side at få ødelagt hverken vores fiskeres mulighed for en indtjening eller fiskersamfundet. Samtidig kunne vi med det danske udgangspunkt nå bæredygtige mål allerede i 2018, som vi først skulle nå i 2020. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi er landet på det resultat, vi trods alt er landet på, siger ministeren.