Fiskere: EU-exit bliver aldrig en fordel for Danmark

Det kan få alvorlige konsekvenser for de danske fiskere, hvis Storbritannien melder sig ud af EU.

Finn Svendsen fisker
Foto: Trine Markfoged Jensen, TV MIDTVEST

Hvis Storbritannien i næste uge melder sig ud af EU efter folkeafstemningen, kan det få meget alvorlige konsekvenser for de danske fiskere.

Omkring en tredjedel af den samlede danske fangst stammer fra britiske farvande, så det er indtægter i milliardklassen, der er på spil. Derfor holder dansk fiskeri vejret i øjeblikket.

- Det er jo spændende, men vi håber bare på et ja. Altså at de ikke melder sig ud, siger Finn Svendsen, fisker i Hanstholm.

Finn Svendsen er medejer af Kingfisher af Hanstholm - en stor trawler, der fanger konsumfisk med en omsætning på 25-30 millioner kroner. Omkring 30 procent af fangsten hentes i britisk farvand. 

- Hvis det er sådan, at vi skal undvære det, eller det bliver mere bøvlet, så kender vi jo ikke konsekvensen. Vi aner jo ikke, hvordan det vil blive, men det vil aldrig blive en fordel for Danmark, siger Finn Svendsen.

Et nej kan betyde mindre kvoter

Hvis det ender med et nej, skal EU forhandle nye kvoter med briterne. Og så er det langt fra sikkert, at de danske fiskere får så stor en del af kagen som i dag.

- Hvis de sætter en kvote i Storbritannien, som er højere end det, EU's biologer anbefaler, så kan vi jo komme i den situation, at vi skal ned. For der er en vis mængde fisk i Nordsøen og så er der ikke mere, siger Finn Svendsen.

- En stor del af vores industrifisk bliver fanget i deres zone, og det er jo en stor omsætning i Danmark i dag. Så det er klart, at vi snakker mange penge, og vi snakker arbejdspladser, også arbejdspladser i land. Så det betyder rigtig meget for vores område og hele vestkysten og Nordjylland, siger Jan Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening.

Gør arbejdet mere besværligt

Hvor besværligt det kan være at forhandle kvoter med lande uden for EU, så man i 2014. Forhandlingerne mellem EU og Norge brød sammen, og så var de norske farvande lukket vand for danskerne.

Under alle omstændigheder vil et britisk nej gøre arbejdet meget mere besværligt for de danske fiskere.

- Vi har jo fisket oppe fra Nordnorge nu, så vi har prøvet konsekvenser af at skulle fiske i Nordnorge og lande i et ikke EU-land. Det er meget bøvlet, siger Finn Svendsen.

Briterne går til folkeafstemning på torsdag den 23. juni.