Fiskere beder minister om hjælp med skarven

Sportsfiskerne vil have miljøministerens hjælp til at redde laksene fra skarven i Danmarks største å-system.

220515Skarven2.jpg

Skarven er en voksende trussel for fiskene i Danmarks mest vandrige å-system, Skjern Å og Ringkøbing Fjord. Det mener Danmarks Sportsfiskerforbund, som nu i et brev til miljøminister Kirsten Brosbøl (S) råber om hjælp til at sikre den EU-beskyttede jyske vildlaks.

- I foråret blev de unge laksefisk, der søger fra åen ud i havet, ædt i store mængder af skarvfuglene i området, siger Kaare Manniche Ebert, biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund.

Ifølge sportsfiskerne er skarven i stigende grad en trussel selv langt fra kysten både for laksen og for den lystfiskerturisme i området, som er en kærkommen håndsrækning til den vestjyske økonomi.

- Vi frygter, at når andre lidt større laks til august trækker tilbage til Skjern Å, så kaster skarven sig også over dem, siger Kaare Manniche Ebert.

Selvom en forvaltningsplan for skarven i mange år har muligggjort årlig oliering af fugleæg for at forhindre dem i at formere sig alt for meget, så er det ifølge sportsfiskerne ikke nok.

Reguleringen hører under Naturstyrelsen, som peger på, at opgaven er en nøje afvejning af hensynet til to truede arter, skarv og vildlaks, der begge er EU-beskyttede.

- Bestanden af laks er stagneret, men ikke umiddelbart udryddelsestruet. Samtidig så har vi faktisk reduceret antallet af reder ved Ringkøbing Fjord kraftigt de seneste 15 år fra 3000 til 1000. Det er en svær balancegang, og vi kan jo ikke bare udrydde skarven, siger kontorchef Trine Fugmann fra Naturstyrelsen.

Ifølge Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening er der ingen grund til at skærpe jagten på skarven.

- Hidtil har sportsfiskere og andre fået ja til enhver ansøgning, de har indsendt om at regulere skarven, og vi taler altså om en truet fugleart, siger han.

Forvaltningsplanen for skarven er ved at blive revideret og ventes i høring til efteråret.

/ritzau/