Fisker har mistet to venner i drukneulykker inden for en uge

I løbet af den seneste uge er to fiskere druknet på Ringkøbing Fjord. De var begge nære venner af Palle Smedegaard, som selv måtte trække et af ligene op af vandet.

2:35
Inden for bare en uge har Palle Smedegaard mistet to venner i drukneulykker på Ringkøbing Fjord.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Palle Smedegaard har haft en voldsom uge. Inden for ganske få dage har han mistet to nære venner i drukneulykker.

Begge de druknede var ligesom Palle Smedegaard fritidsfiskere fra Hemmet Gammel Havn, der ligger ud til den sydlige del af Ringkøbing Fjord. 

- Det er to gange inden for en uge. Det er lidt grotesk, siger Palle Smedegaard.

Måtte trække sin ven op af vandet

Den seneste af ulykkerne endte Palle Smedegaard selv med at blive involveret i, da han sammen med en anden fisker måtte trække liget op af vandet.

Tidligt fredag morgen var en 79-årig fisker sejlet ud til sit garn, men da han ikke var kommet ind ved middagstid, blev de andre fiskere nervøse for, om der var sket noget. Kystredningstjenesten blev tilkaldt, men efter en times søgning på fjorden havde de stadig ikke fundet noget.

- Vi vidste jo, hvor hans bøjer var, og så foreslog Jørn (den anden fisker, red.), at vi skulle sejle derover. Så sejlede vi derover, og begyndte at hive i bøjetamperne, og lige pludselig så kom han op af vandet. Det var meget ubehageligt, siger Palle Smedegaard.

Opfordring: Husk redningsvesten

Palle Smedegaard har en teori om, at båden er kæntret, da den 79-årige ville hive sine garn ind. Han har sandsynligvis forsøgt at holde sig oven vande ved at holde fast i bøjen, men uden redningsvest er det en ekstremt hård kamp.

- Fjorden er lunefuld. Hvis folk bare kunne lære at tage deres redningsvest på, når de sejler. Loven siger jo, at du skal have dem med, siger Palle Smedegaard.

Hos Hvide Sande Redningsstation er man enige i, at redningsvestene er vigtige, hvis flere drukneulykker skal undgås.

- Vi kan selvfølgelig kun opfordre til, at man husker redningsvesten. Loven er, at den skal være i skibene, men den gør mere gavn, hvis den kommer på, siger Frits Pedersen, der er bådfører hos Kystredningstjenesten.

Ud over den 79-årige fisker, som blev fundet druknet fredag, er også en 55-årig fisker druknet på fjorden. Han blev konstateret død natten til søndag.