Firben spænder ben for virksomheder på Mors

Et ganske særligt lille firben spænder ben for store virksomheders udvikling på Mors. Nu sættes der en undersøgelse i gang.

Søren Klitskov er direktør for virksomheden Imerys, som gerne vil udvide forretningen. Men et lille dyr spænder ben.
Søren Klitskov er direktør for virksomheden Imerys, som gerne vil udvide forretningen. Men et lille dyr spænder ben.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Et meget lille dyr skaber meget stor frustration hos mange virksomheder på Mors.

Et markfirben, som ikke er blevet set på Mors siden 1970’erne, gør nemlig, at flere virksomheder ikke kan udvide deres forretning. En af de virksomheder er molervirksomheden Imerys Industrial Minerals Denmark A/S.

Det skaber stor frustration for virksomheden, og derfor vil Morsø Kommune nu undersøge, om firbenet, der er en truet dyreart, stadig har sin gang på øen. Og det vækker glæde hos virksomhedens direktør, Søren Klitskov.

- Jeg synes, at det er rigtig godt for Imerys, molerindustrien og for alle, der gerne vil udvikle sig på øen, at man får den sikkerhed, om markfirbenet er der eller ikke er der, siger Søren Klitskov.

Kommunen vil lave nogle stikprøver i jorden for at be- eller afkræfte, om det lille dyr stadig findes på Mors. Og det er en god ide, mener Meiner Nørgaard, for ifølge ham koster den store usikkerhed om firbenet mange penge.

- En sag kan nemt forsinkes i 14 dage, når vi skal gøre nogle ekstra tiltag midt i en sagsbehandling. Det koster jo timer for vores ansatte, men hvad det koster i kroner og ører, det ved jeg ikke, siger Meiner Nørgaard. Han er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Morsø Kommune.

Overbevist om firbenets eksistens

Hos Danmarks Naturfredningsforening er de overbeviste om, at firbenet stadig lever på Mors, og derfor er de bekymrede for de kommende undersøgelser. For viser undersøgelserne ingenting, kan det betyde, at udvidelsen af Imerys kan gå i gang.

- For graver man 30 meter ned med sådan en stor gravemaskine, så er alt jo ødelagt. Reder og alt. Der er ikke nogen dyr, der når at smutte væk i tide, siger Mette Jensen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Morsø.

Skulle det lille firbens eksistens blive dokumenteret, er Imerys klar til at tage hensyn til det truede dyr.

- Så må vi tage det bøvl og de ekstra omkostninger, det giver, siger Søren Klitskov.

Kortlægningen af markfirbenet starter i april og forventes afsluttet i løbet af sommeren.  

2:35
Firben spænder ben for virksomheder på Mors.