Find sommerhjulene frem i påsken - men vent med at montere dem

Det kribler efterhånden i mange for at få skiftet bilens vinterdæk ud med sommerversionen. Men ifølge SOS Dansk Autohjælp skal bilisterne vente lidt endnu.

SOS Dansk Autohjælp råder bilisterne til at vente med at skifte til sommerdæk, indtil temperaturerne ligger stabilt over syv grader.
SOS Dansk Autohjælp råder bilisterne til at vente med at skifte til sommerdæk, indtil temperaturerne ligger stabilt over syv grader.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Mange har tradition for at bruge påskeferien på at sende bilens vinterdæk i garagen og i stedet hive sommerdækkene frem fra deres vinterhi. 

- Vi hører tit bilister fortælle, at de hvert år skifter til sommerhjul i påsken, siger Sven Riggelsen, vagtchef hos SOS Dansk Autohjælp i Odense i en pressemeddelelse. Men det er ofte lige tidligt nok, advarer han.

I stedet bør de forårshungrende bilister tage de vejrmæssige omstændigheder i betragtning og vente med at skifte hjul, til frosten helt har lagt sig.

I værste fald kan sommerhjul i vintervejr resultere i uheld, og det kolde forår, vi har haft i år, er et godt eksempel på, hvor omskifteligt det danske vejr kan være. En god tommelfingerregl er, ifølge SOS Dansk Autohjælp, at vente med hjulskifte til temperaturerne ligger stabilt over syv grader. 

Tjek sommerdækkene i stedet

Hvis det kribler for meget i bilisterne til, at de kan lade dækkene helt være i påsken, så kan de i stedet bruge helligdagene på at tjekke sommerdækkenes tilstand, råder SOS Dansk Autohjælp. 

Mønsterdybden på sommerdækkene skal være minimum 1,6 mm, men SOS Dansk Autohjælp og FDM anbefaler minimum 3 mm for at sikre et godt vejgreb og mindske risikoen for eksempelvis aquaplaning. 

Udover at undgå at gå fra sommer- til vinterdæk for tidligt, så skal bilister, der selv skifter hjul også være ekstra omhyggelige, lyder det.

SOS Dansk Autohjælp oplever ofte mange mange assistancer på biler, hvor undervognen ryster, eller hjulene er faldet af, som følge af at bilisterne selv har været i gang med værktøjet.

- Bilister bør være meget omhyggelige, når det kommer til at skifte bilens hjul - det handler jo både om bilistens egen og andres sikkerhed, siger Sven Riggelsen.

Derfor anbefaler SOS Dansk Autohjælp også, at man overlader hjulskiftet til sit lokale autoværksted, medmindre man har det korrekte værktøj og kender tilspændingsmomentet på sine bolte/møtrikker.

Desuden skal bilister, uanset hvem der har skiftet hjulene, huske at efterspænde efter 100-200 kilometers kørsel.