Figner bugner i det midtjyske

En gartner fra Herning høster i år figner som aldrig før. Middelhavsfrugten vinder langsomt frem i Danmark.

Figner bugner

De fleste danskere kender mest figner som en tørret frugt til jul. Men stadig flere forsøger at avle deres egne figner, og høsten i år ser ud til at blive rekordstor. 

En gartner fra Herning kan plukke flere af slagsen, end han havde turdet drømme om. Han har ventet på, at de skulle komme i 15 år.

- Jeg havde næsten mistet håbet om, at de ville komme. Nu er jeg meget tilfreds og meget glad. Vi kan også sige meget stolt, siger Mehmed Muminagic, gartner i Herning.

Mehmed Muminagic hentede de første figenplanter hertil fra sit hjemland Bosnien omkring årtusindskiftet. Siden har han kæmpet med at få frugterne til at blive store og modne.

Gartneren mener selv at det gode resultat hænger sammen med at han har fået beskåret figentræerne på det helt rigtige tidspunkt i år. Men den varme forsommer i maj-juni har også spillet en rolle, for her udvikler de nye skud sig og dermed de nye frugter.

Figner vinder frem

Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde år. Men de senere år også i danske drivhuse og haver, hvor frugten vinder frem.

- Alt ny er der et marked for, og det er der også for figner. Det er kun et spørgsmål om lige at vende danskerne til, at friske figner smager helt anderledes end de tørrede, siger Villy Mougaard, indehaver af Blomstergården i Viborg.

Bare spørg den bosniske gartner. Han elsker de rå figner.

- Vi spiser så meget, vi kan. Hver aften spiser jeg to bakker. Det er cirka et kilo, siger Mehmed Muminagic.

Fignerne kan købes hos Økobasen på Vildbjergvej 30 i Tjørring ved Herning.

1:41