Fejl i optælling af stemmer koster plads i byrådet

Find Poulsen fra Socialdemokratiet var valgt ind til byrådet i Silkeborg Kommune. Men en skrivefejl ved valgstedet i Sorring koster ham nu pladsen.

En skrivefejl kostede Socialdemokratiets Find Poulsen sin plads i byrådet i Silkeborg Kommune.
En skrivefejl kostede Socialdemokratiets Find Poulsen sin plads i byrådet i Silkeborg Kommune.
Foto: Scanpix / Mads Claus Rasmussen

En skrivefejl sendte ved tirsdagens kommunalvalg Socialdemokratiets Find Poulsen fejlagtigt i byrådet i Silkeborg.

- Der er tale om en skrivefejl i fintællingen af de personlige stemmer. Der er talt rigtigt, men tallet er skrevet på den forkerte linje, siger borgmester Steen Vindum (V) om afstemningen. 

Socialdemokratiet fik ti pladser i byrådet, og Find Poulsen havde med 373 personlige stemmer sikret sig den sidste af de ti pladser. Det fik han at vide onsdag, og derfor kunne han med stor glæde takke sine vælgere:

 
 

Men glæden varede dog kort. For bare fem timer senere skrev Find Poulsen så denne opdatering på Facebook. 

 
 

For på valgstedet i Sorring var 283 stemmer nemlig blevet givet til den forkerte person. Find Poulsens partifælle Ivan Greve havde fået præcis 0 stemmer i Sorring, og det skulle vise sig at være en fejl. I stedet tilhørte de 283 stemmer Ivan Greve. Han havde i forvejen 241 stemmer fra andre valgsteder rundt omkring i kommunen, og derfor endte Ivan Greves samlede stemmeantal på 524 stemmer.

Det tal er større, end det antal som Find Poulsen fik, og derfor skubber det Find Poulsen ned som den, der har fået 11. flest stemmer i Socialdemokratiet i Silkeborg Kommune. Og da der kun kommer ti socialdemokrater ind, sidder Find Poulsen derfor tilbage med sorteper. 

Havde stemt på sig selv og fået 0 stemmer

Anderledes glæde er der dog hos Ivan Greve, der nu kan fortsætte i det byråd, hvor han har siddet i mere end 20 år. 

- Nu er gråd vendt til glæde. Jeg fik det at vide i går aftes klokken 20. Jeg var ude og pille plakater ned. Og jeg var våd og sur, og så tænkte jeg, at der måtte da være sket en fejl, siger han.

Sidste valg havde han fået 631 stemmer, men med to stærke kandidater i hans område, var han godt klar over, at han kunne risikere at miste en del stemmer. 

- Jeg havde måske forventet at miste omkring 100 stemmer. Men jeg vidste da i hvert fald, at jeg havde stemt på mig selv. Derfor ringede alarmklokkerne, da jeg så, at der stod 0 stemmer ud for mig, siger han.

Oversigten over det personlige stemmeantal blev ikke blevet lagt ud på hjemmesiden www.kmdvalg.dk før onsdag aften. Og det var altså her, at det blev opdaget. 

Som en konsekvens af fejlen bliver stemmerne på alle 30 valgsteder nu gennemgået på opfordring fra borgmester Steen Vindum:

- Nu gennemgår vi alle stemmerne igen. Det kræver måske en 30-40 mand. Men så er vi også 110 procent sikre på, at der er helt styr på det, siger han. 

Alle stemmer er siden blevet gennemgået, og Silkeborg Kommune oplyser først på eftermiddagen torsdag, at de ikke har fundet flere fejl.