Fejl i kræftundersøgelser

En håndfuld kræftpatienter må til undersøgelse igen, da der er tvivl om de svar, de har fået i første omgang

regionshospitalet_viborg4_type1.jpg

Fem kræftpatienter er indkaldt til fornyet undersøgelse, efter at en kvalitetskontrol har rejst tvivl om, hvorvidt de fem patienter fik det rigtige svar på celleprøven i første omgang, skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Patienterne fik taget celleprøve fra skjoldbruskkirtlen på Regionshospitalet Viborg eller Regionshospitalet Silkeborg i 2013.

En stikprøve af 100 celleprøver fra 87 patienter har nemlig vist, at de fem patienter har celleforandringer, som kan være tegn på kræft. Kræftpatienterne fik ellers et andet svar i første omgang.

- Det er en meget beklagelig situation, og vi er kede af, at vi måske ikke har givet patienterne det rigtige svar fra starten, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt Christian Møller-Nielsen i en skriftlig udtalelse.

Yderligere 11 patienter er desuden kontaktet, hvor de har fået et tilbud om en ny vurdering af skjoldbruskkirtlen. Det sker, fordi patologerne havde for lidt cellemateriale til en ny analyse.

Region Midtjylland mistænker en særlig undersøgelsesmetode af såkaldte finnålsbiopsier fra skjoldbruskkirtlen, som kan være medvirkende til fejldiagnoserne.

I november 2013 blev der konstateret fejl i to andre patienters celleprøver fra skjoldbruskkirtlen. Første prøve havde ikke vist tegn på kræftceller, men andre symptomer på sygdom hos de to patienter afslørede kræft, og patienterne kom i behandling.

En ny kontrolanalyse viste tegn på kræftceller, hvilket ikke var blevet konstateret ved første analyse.

Regionshospitalet Viborg vil i de næste uger med hjælp fra patologer fra Aarhus Universitetshospital kontrollere yderligere 169 celleprøver fra skjoldbruskkirtler fra 150 patienter.

- Der må ikke være tvivl for vores patienter. Hvis vi ikke undersøger prøverne igen, risikerer vi, at nogle går rundt med en sygdom i skjoldbruskkirtlen, som ikke er blevet diagnosticeret, siger Christian Møller-Nielsen.

/ritzau/