Fedtafgift uden effekt

Seks måneder efter, den blev indført lyder konklusionen, at fedtafgiften ikke virker. Venstre lægger sig fladt ned og kalder den en uklog beslutning.

Den omstridte fedtafgift kan i dag fejre seks-måneders fødselsdag - og konklusionen er, at den ikke har virket efter hensigten. Meldingen er samstemmende, at forbruget ikke er faldet.

Fra Dansk Supermarked, der tæller Føtex, Bilka og Netto, lyder det i dag, at fedtafgiften ikke har haft nogen særlig effekt.

- Forbrugerne køber stort set den samme mængde mejerivarer, som før afgiften blev indført - men nogle har ændret indkøbsvaner, så de i dag køber billigere produkter, siger Karsten Føgh, indkøbschef i Dansk Supermarked.

På Thise Mejeri i Salling har fedtafgiften været til besvær, men den har ikke påvirket salget.

- Når vi sammenligner de første tre månder af 2012 med samme periode i 2011, så er vores salg af smør steget med fem procent, siger Poul Pedersen, mejeribestyrer i Thise.

Uklog beslutning

Fedtafgiften var den tidligere regerings værk. Venstre gik forrest og fik bred opbakning i Folketinget. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance stemte imod. I dag tager Venstre den manglende effekt til efterretning.

- Det er ikke det klogeste vi fik lavet i de ti år vi havde regeringsmagten. Vi skulle nok have skruet ned for ambitionsniveauet og fundet på noget andet end fedtafgiften, siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

01:54 Luk video