Fodboldfamilien: FCM-profil var som en zombie derhjemme

Kristian Bach Bak var tæt på at miste sig selv og sad for meget ved computeren. Han blev stresset og var ikke glad. Men en dag ændrede det sig.

Mød Kristian Bach Bak i videopodcasten Fodboldfamilien med Dan Sørensen.
Mød Kristian Bach Bak i videopodcasten Fodboldfamilien med Dan Sørensen.
Foto: Dan Sørensen, TV MIDTVEST

Det er snart tre år siden, at Kristian Bach Bak skiftede fra anfører til assistenttræner i FC Midtjylland. Men overgangen var alt andet end let for midtjyden.

- De nye, unge trænere kalder man for laptoptrænerne, og jeg kan godt afsløre, at jeg var ved at ryge over i den kategori. Men det er slet ikke den træner, jeg er. Jeg skal ikke sidde bag ved en computer dagen lang. For første gang i mit liv var jeg stresset. Det hang ikke sammen for mig, heller ikke derhjemme. Jeg var en zombie, fik jeg at vide af min kone. Og når jeg var i klubben, var jeg ikke glad.

Kristian Bach Bak er glad i dag. Han har for nylig forlænget sin kontrakt med de danske mestre med fem år. Efter en svær begyndelse, hvor han følte, at han skulle bevise overfor alt og alle, at han var verdens bedste træner fra dag et, blev det en dag for meget for ham. Han sad bag sin computer stort set hele tiden. Og derfor måtte der ske noget, følte han og gik ind til FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein. 

- Stein, det er helt væk. Det er helt skidt det her. Og så kiggede han bare på mig, og så lukkede han bare min computer og sagde: Luk den computer og vær dig selv. Det kan godt være, at det var simpelt. Men jeg var kommet så langt væk fra den, jeg er. Jeg havde forsøgt at lave mig selv om. Jeg var ikke autentisk længere. Men efter den snak med Steinlein vendte jeg helt rundt og blev mig selv, og så kunne spillerne pludselig kende mig igen, fortæller Kristian Bach Bak til videopodcasten Fodboldfamilien fra TV MIDTVEST.

Nu er det ikke sådan, at den 36-årige assistenttræner helt har smidt computeren i skraldespanden, selv om computeren var ved at dræbe hans lyst. For videoklip, taktisk forberedelse og analyser ved computeren er en vigtig del af et moderne trænerjob i dag. Men det må bare ikke tage overhånd for Kristian Bach Bak.

- Vi er jo så heldige i den her klub, at vi er rigtig mange dygtige trænere. Og en af mine styrker er at være motivatoren, der skal få spillerne til at præstere. Som spiller var jeg også hele tiden ham, der stillede krav til spillerne, og var med til at skabe den gode stemning. Det er det, jeg er bedst til. Motivatorrollen er klart mest mig, siger Kristian Bach Bak.

Unge drikker ikke øl i omklædningsrummet

Selv om det ikke er mange år siden, at han indstillede den aktive karriere, kan han sagtens mærke, at der hele tiden sker forandringer i fodboldverdenen. Den unge generation kommer fra en anden fodboldskole, end den han voksede op i hjemme i Kibæk, senere i Ikast fS og senere igen i FC Midtjylland.

- Der er ikke mange unge spillere, som er blevet opdraget på den måde, jeg blev opdraget på. Jeg fik de værdier, at det er hårdt arbejde og holdet før dig selv, der tæller. Jeg prøver at komme ind under huden på dem og prøver at få dem til at forstå, at hvis de er parat til at yde hårdt arbejde, så vil de blive elsket i den her klub. For det er det, der betyder noget i FC Midtjylland, fortæller Kristian Bach Bak.

Han har brugt noget tid på at sætte sig ind i hovederne på de unge og på at forstå dem. Han synes, at det er én af hans opgaver at sætte nogle sociale rammer op for dem.

- I den her klub vil vi gerne have unge spillere til at slå igennem. De gamle er godt opdraget og ved godt, hvad det vil sige at have et godt omklædningsrum. Det er en ny verden, at vi trænere også skal agere i. Vi har bare med en ny generation at gøre. De gamle spillere synes ind imellem, at de unge spillere er helt væk. For de forstår ikke, hvorfor de ikke tager en øl i omklædningsrummet, når der er friweekend.

Så skal de unge til at drikke øl i omklædningsrummet?

- Hahaha, nej, men det er en dum lille ting. Det er bare sådan noget, som jeg måske ikke helt forstår, at når man har vundet, hvorfor sætter man sig så ikke sammen og nyder det lidt ekstra. De sidder med deres mobiler og lægger noget op på nettet og tager hjem. Det er den måde, det er på. Det er den tid, vi lever i. Derfor skal vi som trænere skrue på bittesmå ting for at skabe det miljø, vi gerne vil skabe. Jeg tror, de har rigtig godt af det. For en fodboldklub er et af de få steder, hvor man kan skabe den her teamfølelse for unge, understreger Kristian Bach Bak.

Se og hør her videopodcasten med Kristian Bach Bak, hvor han også fortæller om ambitionerne om at blive cheftræner på et tidspunkt og om troen på at genvinde det danske mesterskab. Og hvordan han vil reagere, hvis nu hans to sønner en dag vil spille for Viborg FF.

29:13
FCM-assistenttræner Kristian Bach Bak var tæt på at miste sig selv og sad for meget ved computeren. Han blev stresset og var ikke glad. Men en dag ændrede det sig.