Farten falder i takt med flere fotovogne

Trafikanters hastighed på de danske landeveje har ikke været lavere i ti år.

De danske bilister har lettet foden fra speederen, i takt med at risikoen for at få en fartbøde er blevet større, skriver Jyllands-Posten.

Nye tal fra Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser, at man i februar, marts og april i år oplevede de laveste gennemsnitshastigheder på landeveje og i zoner, hvor man må køre 50 kilometer i timen, i ti år.

Det sker, efter at regeringen som led i en trafiksikkerhedspakke i februar hævede antallet af politiets fotovogne til 100 fra 25.

Udviklingen er positiv for trafiksikkerheden, mener Vejdirektoratet.

- Der er noget, der tyder på en sammenhæng mellem gennemsnitsfarten og politiets øgede fartkontrol. Det er svært med sikkerhed at sige, at det kun er fotovognene, der har ført til udviklingen, men vi kan i hvert fald se, at hastigheden er dalet, siden flere fotovogne blev sat på vejene, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet Kasper Rosenstand til Jyllands-Posten.

Også fartkampagner kan være en mulig årsag til faldet, mener han.

Det er særligt på landevejene, at færre danskere drøner for hurtigt af sted. I Jylland er gennemsnitshastigheden fra februar til april faldet med 1,5 kilometer i timen, mens faldet er en kilometer i timen på øernes landeveje.

Samtidig er andelen af bilister, der kører hurtigere end 90 kilometer i timen på landeveje med hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen, faldet til 28 procent fra 33 procent i 2014.

Fart har ifølge Vejdirektoratet indflydelse på omkring 40 procent af dødsulykkerne i Danmark.

Socialdemokraterne kalder over for Jyllands-Posten de nye tal for positive, mens Venstre mener, at man på baggrund af tallene ikke kan konkludere, at trafiksikkerheden er blevet forbedret.

 

/ritzau/