Farlige transporter med kvæg fortsætter

Chauffører risikerer stadig at komme alvorligt til skade, når kvier og tyre skal skilles under transporten.

220513_Kvaegtransport.jpg

I marts sidste år fortalte TV/MIDT-VEST første gang om transporterne, hvor kønsmodne kvier og tyre skal være hver for sig på vej til slagteriet. Dengang lovede fødevareministeren at kigge på sagen, men de farlige transporter fortsætter.

- Jeg synes, at det er ubegribeligt. Vi kan alle sammen forestille os, hvordan det er at kæmpe med de her tyre til dagligt, siger Lisbet Hagelund. Hun er konsulent ved Dansk Transport og Logistik, vognmændenes forening, der i et år har kæmpet for at få ændret reglerne.

EU-regler foreskriver, at han- og hundyrene skal være i hver sin bås, men det kan være livsfarligt for chaufførerne. Der har allerede været flere ulykker, fordi dyrene normalt lever sammen, og de kan blive aggressive, når de bliver adskilt.

Tvunget til at bryde loven

For at undgå en ulykke valgte en chauffør hos vognmand Lars Rosgaard at bryde loven. Chaufføren og vognmanden har netop fået en bøde, fordi chaufføren ikke turde adskille han- og hundyrene.

- Vi har ikke andre muligheder. Det er med livet som indsats, hvis vi går ind og prøver at skille nogle dyr, der er vant til at gå sammen, siger vognmand Lars Rosgaard fra Ravnstrup.

Dansk Transport og Logistik kræver nu igen, at ministeren gør noget ved problemet.

3:24
Chauffører risikerer stadig at komme alvorligt til skade, når tyre og kvier skal skilles under transporten.