Fåreavler får regning for skader på gravhøj

Kulturstyresen vil have fåreavler til at betale for at udbedre skaderne på en gravhøj i Thy. Fåreavleren afviser, at hendes dyr er skyld i skaderne.

Fåreavler Gitte Kroll fra Skjoldborg i Thy har fået en regning på 129.468,75 kroner fra Kulturstyrelsen.

Styrelsen mener, at Krolls får er skyld i omfattende skader på en gravhøj, og med henvisning til museumsloven pålægger styrelsen derfor fåreavleren at betale for, at skaderne bliver udbedret.

- Vi er chokerede. Vi havde slet ikke set det komme. Det er helt hen i vejret, siger Gitte Kroll.

Styrelsen har sendt hende et overslag på prisen, hvoraf det fremgår, at hun blandt andet skal betale for transport og diæter til den arkæolog, der skal udbedre skaderne. Posten "feltarbejde" udgør alene 39.770 kroner

Gitte Kroll mener ikke, at hendes får kan være skyld i så store peger og peger blandt andet på, at der tidligere har været gravrøvere i fortidsmindet, ligesom nogen af skaderne efter hendes mening kan stamme fra kreaturer, der tidligere har græsset ved højen.

- Det hele bliver lagt over på os, fordi der er nogen, der har set får på højen, siger fåreavleren, som vil have sagen prøvet ved Natur- og Miljøklagenævnet, hvis styrelsen holder fast i det høje beløb.

En blankocheck

Hun undrer sig også over, hvordan styrelsen er nået frem til regningen på de små 130.000 kroner.

- Først var det omkring 190.000 kroner, og så kom det ned på 140.000 og så 130.000. Men der står, at det er et overslag, og det kan sagtens give mere. Det er som en blankocheck, vi skriver til Kulturstyrelsen, siger hun.

Kulturstyrelsen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men arkæolog Lars Bjarke Christensen peger på, at lodsejerne i de fleste tilfælde selv kan udbedre skader på gravhøje. Men i enkelte tilfælde er skaderne så omfattende, at der skal specialister til - og det gælder altså i Gitte Krolls sag.

- En gravhøj er fortidens arkiv. Den er ikke bare en bunke jord med noget græs rundt om. Og hvis man ødelægger den, er det som at gå ind på Rigsarkivet og rive gamle dokumenter i stykker, siger Lars Bjarke Christensen.

Interview med fåreavler Gitte Kroll:

1:11

 

Se indslag fra nyhederne her:

2:12
En fåreavler fra Thy risikerer at skulle betale en regning på 130.000 kroner for skader på en grav