Fagforeninger udpeger, hvem der skal strejke under mulig konflikt

Fredag er deadline for at udpege arbejdspladser, der skal strejke, hvis svære forhandlinger bryder sammen.

Dennis Kristensen er formand for de ansatte i fagforbundet FOA.
Dennis Kristensen er formand for de ansatte i fagforbundet FOA.
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Mens der fortsat ikke er kommet et resultat ud af forhandlingerne mellem arbejdsgivere og lønmodtagere på det statslige område, forbereder de offentligt ansattes faglige organisationer sig på en mulig storkonflikt.
    
Fredag er deadline for at udpege de daginstitutioner, skoler og andre offentlige arbejdspladser, som skal nedlægge arbejdet, hvis forhandlingerne bryder sammen.

Det fortæller Dennis Kristensen, formand for de ansatte i fagforbundet FOA.
    
- Vi har aftalt mellem alle organisationerne både på det statslige, det kommunale og det regionale område, at vi hver især skal være færdige med at finde de arbejdspladser, som vi vil varsle konflikt på, såfremt det ender med et strejkevarsel.
    
- Herfra skal vi bruge nogle dage på at koordinere, hvor vi har arbejdspladsfællesskaber eller fælles overenskomster, for at gøre det så effektivt som muligt. Vi vælger en relativt beskeden konflikt på mellem 10 og 15 procent af medlemmerne, siger han.
    
I alt skal der forhandles overenskomster på vegne af 745.000 offentligt ansatte.
    
Hos FOA er det især medlemmer inden for ældrepleje og daginstitutioner, der udpeges til strejke.
    
Hvis der ikke er tilstrækkeligt fremskridt i forhandlingerne om nye overenskomster, kan parterne vælge at afsende første strejke- eller lockoutvarsel 28. februar. Under en lockout kan arbejdsgiverne sende ansatte hjem uden løn.
    
Fredag morgen er der fortsat intet nyt fra forhandlingerne i Finansministeriet mellem topforhandlerne for de statsansatte.
    
Ifølge Dennis Kristensen blev forhandlingerne genoptaget torsdag klokken 16. Siden har han ikke fået nyt derfra.
    
Topforhandlerne for de ansatte i kommuner og regioner afventer et forlig på det statslige område. Det skal nemlig sætte den økonomiske ramme for forlig på de andre områder.
    
- Det helt afgørende spørgsmål er, hvor meget denne her overenskomstfornyelse skal koste arbejdsgiverne, og hvor meget skal de offentligt ansatte stige i løn.
    
- Vi kommer ikke til at forhandle i kommuner og regioner, før det er afklaret, om de kan finde hinanden, eller om det ender med et sammenbrud, siger FOA-formanden.