Det startede med sovs og kartofler: Fætter-kusinefest er blevet holdt 50 år i træk

En familie fra Herning kan denne weekend fejre imponerende 50 år med årlige fætter-kusinefester.

2:15
En flok fætre og kusiner mødtes første gang i 1970 og siden har de holdt traditionen i live, så de i år kan holde 50-års jubilæum.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

I 1970 tog Leif Højgaard Madsen initiativ til at samle alle sine fætre og kusiner til en fest. Det blev en omgående succes, og hvert eneste år siden da har der været fætter-kusinefest i Gullestrup ved Herning den anden weekend i juni.

Rammerne er de samme, som de altid har været, og ifølge Leif Højgaard Madsen er det en stor del af grunden til, at familien er blevet ved med at mødes hvert år.

- Vi spiste kartofler og sovs og frikadeller til den allerførste fest - almindelig husmandskost. Og jeg tror da, det er noget af det, der har gjort, at det har kunnet holde så længe. Mange gange bliver det sådan, at den ene skal overbyde den anden, og der går inflation i det. Her har vi holdt det simpelt, siger han.

Går efter 60 år med fester

Til den første fest var der 17 deltagere. Nu er der 14 fra den oprindelige flok tilbage, og de er stolte af, at festen er blevet en tradition.

- Tænk engang at have en familie, der har holdt sammen i så mange år og har holdt en fest hvert eneste år. Det er altså unikt, siger Allan Petersen.

Den ældste deltager er 85 år og den yngste 67 år. Men selv om alderen er blevet mere fremskreden og håret for længst er blevet gråt, så er rollerne stort set de samme som for 50 år siden.

- De ældste bliver jo ved med at være de ældste, og de små bliver ved med at være de små. Sådan er det, siger Elin Jensen.

Der er foreløbig ingen planer om at lægge traditionen i graven, og står det til Leif Højgaard Madsen, så fortsætter den årlige fætter-kusinefest mange år endnu.

- Det er fantastisk at kunne mødes sådan her. Forhåbentlig holder det mange år endnu, og jeg håber da, at nogle af os kan nå op på 60 års jubilæum eller måske mere endda, siger han.