Færre vil spille håndbold

Medlemmerne flygter fra håndboldklubberne. De midt- og vestjyske klubber har på syv år mistet knap hver femte medlem.

haandbold_0.jpg

Håndboldsporten har det svært. Medlemstallet i klubberne er dalende, viser ny rapport fra Danmarks Idræts Forbund.

Over en periode på 15 år er hver fjerde håndboldspiller droppet ud af de danske håndboldklubber, hvilket svarer til over 2.000 medlemmer i gennemsnit om året. Rapporten peger desuden på, at man ved en fremskrivning er kommet frem til, at det faldende antal medlemmer vil fortsætte. I 2017 risikerer DHF's medlemstal således at komme under 100.000 for første gang siden 1970.

Også i vores landsdel har håndboldklubberne svært ved at holde på medlemmer. Fra 2006 til 2013 har de midt- og vestjyske klubber mistet 19,4% medlemmer.

- Det er to problemstillinger for Midt- og Vestjylland. Når håndboldspillerne når en vis alder, begynder de at flytte til de større byer, som for eksempel Aalborg og Aarhus, for at studere eller arbejde - og her bliver håndbolden nedprioriteret. Og når du når en vis alder, er det kun de bedste spillere, der hænger fast. Og de bedste rykker oftest til de større klubber, forklarer analytiker i DIF Michael Fester.

Alt ser dog ikke helt sort ud for håndboldsporten. På grund af den manglende medlemstilslutning i de senere år har DHF - blandt andet i samarbejde med DIF - lanceret en række initiativer som 'Knæk kurven', 'Håndboldfitness' og børnekonceptet 'Trille og Trolle i Underskoven', som skal være med til at bremse udviklingen.

- Initiativerne virker faktisk, og det er enormt positivt. Mange af de foreninger, der har brugt de nye DHF-koncepter, har oplevet medlemstilgang, og nu handler det om at bygge videre på disse positive tendenser, siger Michael Fester.

Hvad kan det i værste fald betyde for de små klubber?

- I værste fald kan de mindste klubber blive nødt til at lukke på sigt. For det er ofte frivillige, der tager en tørn i klubben, og hvis børn stille og roligt ikke kommer - så kommer forældrene heller ikke, siger Michael Fester.

Fakta:

- Siden 1998 har man mistet 50.000 medlemmer på landsplan.

- Siden 2001 er 4.103 medlemmer smuttet fra 10 midt-og vestjyske kommuner.

- Ved en fremskrivning vurderer DHF, at medlemstallet i 2017 risikerer at komme under 100.000 for første gang siden 1970.