Færre unge truer ungdomsuddannelser

Landets ungdomsuddannelser kommer i fremtiden til at mange elever. Et problem, Danske Regioner nu reagerer på.

Hvis du kommer fra en veluddannet familie, så har de bedst chancer for også selv at blive det.
Hvis du kommer fra en veluddannet familie, så har de bedst chancer for også selv at blive det.
Foto: Colourbox

Frem mod 2030 bliver der færre unge i Danmark. Helt nøjagtigt vil der om 13 år være 25.000 færre 16-19 årige i Danmark, viser nye beregninger fra Dansk Regioner på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det bliver på sigt et stort samfundsproblem, da det er aldersgruppen, der udgør langt de fleste elever på gymnasiale uddannelser og erhvervsskoler. Danske Regioner vurderer, at det vil ende i en hård kamp for at tiltrække de unge.

Danske Regioner skriver også, at det bliver et problem i det nuværende uddannelsessystem, hvor det i særdeleshed handler, hvad der kan komme den enkelte uddannelsesinstitution til gode – og mindre om det samfundsmæssige hensyn – for eksempel at unge kan starte på en ungdomsuddannelse i hele landet.

- Vi er nødt til at handle nu, så vi ikke ender med kun at have ungdomsuddannelser i og omkring de større byer. Hvis uddannelsessteder forsvinder fra et område, bliver området mindre attraktivt for de nuværende borgere, mulige tilflyttere og virksomhederne. Samtidig risikerer vi, at nogle unge får rigtig langt til en uddannelse. Hvis det sker, ved vi, at frafaldet stiger, og så er der altså lang vej til at skabe et Danmark med vækst og udvikling i hele landet, siger Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

Danske Regioner har på baggrund af udviklingen i gang et udspil, der går under navnet ”Fremtidens ungdomsuddannelser: Færre unge og øget konkurrence”. Her indgår fem klare anbefalinger til, hvordan der også i fremtiden kan tilbydes ungdomsuddannelser i hele Danmark.