Færre unge mødre giver flere færdiguddannede i Herning

Unge, kvinder har større risiko for ikke at gøre en ungdomsuddannelse færdig, hvis de bliver ufrivillige mødre tidligt. I Herning har rådgivning nu nedbragt antallet af unge, ufrivillige mødre.

Når en kvinde bliver mor i en meget ung alder er der stor sandsynlighed for at hun ikke får en ungdomsuddannelse, eller at hun får svært ved at blive selvforsørgende. På landsplan er antallet unge mødre de senere år steget. I Herning er det gået den modsatte vej.

- Ved at de ikke bliver ufrivilligt gravide, så fastholder vi dem i uddannelse og på arbejdsmarkedet, siger Christina S. Hansen, der er ungerådgiver og koordinator i Ung Mod 24/7 hos Herning Kommune.

Ifølge Arbejdernes Erhvervsråd falder en kvindes chance for at få en ungdomsuddanelse betydeligt, hvis hun bliver mor, før hun fylder 22 år. Og hvor der på landsplan fra 2013 til 2017 var en svag stigning i antallet af mødre under 25 år, så har Herning haft held til at nedbringe antallet fra 176 til 119 på fire år.

Det er Ung Mod 24/7, der står bag projektet, og det startede i 2014 for projektmidler, men de blev sidste år overtaget af Herning Kommune. 

Fokus på seksuel sundhed

- Der er rgitig mange, der snakker om kost og rygning. Men der er ikke så mange, der snakker om den seksuelle sundhed. Og vi har oplevet, at det har været en succes det her, siger Kristendemokraternes Karlo Brondbjerg, der er formand for forebyggelsesudvalget i Herning Kommune.

Selvom der er gratis kondomer i alle rum, så tilbyder Ung Mod 24/7 meget mere end det. Al slags prævention er gratis - også p-stave og spiraler. Og så bliver der brugt meget tid på personlige samtaler - og ifølge Sex og Samfund giver det god mening.

- Den her model, der er i Herning, er måske lidt udvidet i forhold til andre kommuner. Lignende tilbud kan jeg tælle på én hånd, så det er rigtigt positivt, siger projektleder hos Sex & Samfund Camilla Aavang Poulsen.

I unge-rådgivningen kan man også blive kontrolleret for kønssygdomme. Man kan få hjælp til en abort, eller man kan få en spiral - alt sammen helt anonymt. Og det sker helt bevist uden beregning.

- Fordelen er, at det er gratis, så vi når hele målgruppen. Det vil sige, at flere synes, det er attraktivt at komme her - netop fordi det er gratis, siger Christina S. Hansen.

Ung Mod 24/7 har ugentligt omkring 60 samtaler med unge. Derudover besøger personalet kommunens skoler, hvor man naturligvis har gratis kondomer med.