Færdigbehandlede patienter optager senge

Et stort antal færdigbehandlede patienter optager sengepladser på psykiatriske sygehuse. Også her i regionen.

faerdigbehandletpatient.jpg

I to måneder har den retspsykiatriske patient, Martin, været klar til at blive udskrevet fra retspsykiatrisk afsnit på Regionpsykiatrien Viborg-Skive. Men selvom han er færdigbehandlet er det ikke engang sikkert, at han når at blive udskrevet til sit kommende bosted inden jul.

- Det er en træls situation, siger Martin i et interview med TV MIDTVEST.

Årsagen til at Martin endnu ikke er blevet udskrevet, er at hans hjemkommune nu i månedsvis har forhandlet med bostedet om prisen.

Kommunerne er økonomisk pressede

Ifølge psykiatrien sker det ikke sjældent, at patienter, der egentlig er klar til at blive udskrevet, bliver offer i et spil, hvor deres hjemkommune skal forsøge at hjælpe dem bedst muligt, samtidig med at de er økonomisk hårdt pressede.

-I de allerfleste tilfælde har vi en god og faglig diskussion med kommunerne. Men vi oplever, at de økonomisk pressede. Det er vores opfattelse, herinde fra sygehuset af, at nogle kommuner forsøger at "trække den", forklarer afdelingssygeplejerske på retspsykiatrisk afsnit på Regionpsykiatrien Viborg-Skive, Poul R. Mortensen.

Billigere at lade patienterne blive på sygehuset

Det kan i nogle tilfælde være billigere for kommunerne at beholde deres færdigt behandlede borgere på sygehuset, i stedet for at udskrive dem til et bosted. Kommunerne betaler nemlig en fast takst på ca. 1900 kroner i døgnet for en psykiatrisk sygehusseng, når patienterne er færdigt behandlede. Et bosted, som det Martin skal ud til, koster ca. 5400 kroner i døgnet.

-Kommunen tjener faktisk penge ved at have patienterne indlagt her. Så der er noget der ikke hænger sammen rent økonomisk, mener Poul R. Mortensen.

Et velkendt problem

Ifølge foreningen Bedre Psykiatri er problemet med færdigbehandlede patienter, der må vente på at blive udskrevet, slet ikke nyt.

-Det er et kendt problem. Og det er ikke blevet bedre. Vi sidder ikke med oplevelsen af, at det her er ved at blive løst, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard til TV MIDTVEST.

Foreløbige tal viser et fald i 2014

Sidste år optog færdigbehandlede patienter her i landsdelen en psykiatrisk sengeplads i alt 1286 dage.

Det er en stigning i forhold til året før, hvor tallet var 1075 dage.

I hele Region Midtjylland var psykiatriske sygehussenge i 2013 optaget af færdigbehandlede patienter 4485 dage. Halvvejs i 2014 er tallet faldende: Kun foreløbigt 1605 dage, er sengepladser optaget af færdigbehandlede psykiatriske patienter