Få indberetninger om omsorgssvigt i Morsø Kommune

Der er så store forskelle på, hvor mange indberetninger kommunerne modtager om udsatte børn, at en forsker nu frygter, at det i sidste ende kommer til at gå ud over børnene.

brn.jpg

Det går for alvor ud over børnene, når kommunernes skoler og sundhedsplejersker undlader at indberette om børn, som de mistænker for at være udsat for omsorgssvigt, advarer forsker. En undersøgelse Ugebrevet A4 har lavet viser nemlig, at der er store udsving i antallet af indberetninger hos landets kommuner.

- En stor del af de børn, som virkeligt har brug for hjælp, får det ikke tidligt nok. Det kan blive enormt destruktivt for barnet, når der ikke sker noget, siger Seniorforsker Mogens Nygaard Christoffersen til Ugebrevet A4,

I bunden af listen ligger Morsø kommune med kun 10 indberetninger, efterfulgt af Lemvig kommune med 34 indberetninger og Skive Kommune med 106 indberetninger.

Mange indberetninger er ikke altid godt
Selvom kommunerne og skolerne naturligvis bør indberette, hvis et barn mistrives, så er det ikke nødvendigvis altid løsningen. Mange af underretningerne viser sig nemlig at være uden hold, og derfor giver det ekstra travlhed hos forvaltningen.

– Man skal ikke involvere forvaltningen i alting, så drukner den i arbejde. Det er vigtigt ikke at skyde gråspurve med kanoner. Underretninger bør mange gange være sidste udvej med mindre, der er tegn på omsorgssvigt, siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.