For få hænder til for mange patienter

Overbelægning er igen et problem på de midt- og vestjyske sygehuse. Årstiden kan være en del af grunden.

Overbelægning
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Snottede næser og ømme halse hører vinteren til. Det samme gør overbelægning på de midt- og vestjyske sygehuse.

I sidste uge var overbelægningsprocenten på sygehuset i Herning og Holstebro på et tidspunkt oppe på mellem 30 og 40 procent.

- Vi ser jo ofte på denne tid af året, at der er hyppigere influenzaepisoder og flere luftvejsinfektioner. Og vi kan se på tallene, at der kommer flere ophobninger af patienter på det tidspunkt, siger Jens Friis Bak, som er lægefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest.

Stiller krav til personalet

Sidste år afsatte Venstre-regeringen 400 mio. kr. i en »akutpakke« i et forsøg på at bekæmpe overbelægningen. Alligevel mangler der hænder på de midt- og vestjyske sygehuse.  

- Der er kollegaer, som kommer ind og hjælper, selvom de måske ikke skulle have været på arbejde. Men så får de ændret deres vagttype, arbejder over, eller også indkalder vi vagtpersonale, siger Helle Østergaard, som er afdelingssygeplejerske på Regionshospitalet Herning.

Men sygehusene har svært ved at vide, hvornår patienterne kommer, og det gør det svært at undgå overbelægning.

- Der vil altid være dage, hvor vi har rigtig travlt. Der vil være dage, hvor vi skal have det, og så vil der være en dag, hvor vi ikke har så travlt. Fleksibiliteten blandt personalet det er et af de store svar på, hvad vi kan gøre, og hvordan vi gør, siger Helle Østergaard. 

 

1:53
Regionssygehuset i Holstebro og Herning har igen problemer med for lidt personale