Få elmåleren til at køre baglæns

En ny undersøgelse fra Nordisk Center for Vedvarende Energi viser, at solceller er lettere at montere og billigere end hidtil antaget. Og så kan det bringe elregningen ned på nul kroner.

fcSolceller001.jpg

Solceller har hidtil mest været for miljøentutiaster og opfindere. Men ny forsking fra Nordisk Center for Vedvarende Energi viser, at udviklingen af simple solcelleanlæg nu er så langt fremme, at solceller er for alle.

- En husejer kan faktisk ikke gøre noget mere fornuftigt end at montere solceller på sit tag, siger Jane Kruse, informationsleder på Nordisk Center for Vedvarende Energi.

Centeret har i juni måned gennemført en test af to typer solcelleanlæg. Formålet var at afmystificere brugen af solceller og finde ud af, om det er realistisk at bruge det som vedvarende energi. Centeret har indhentet tilbud fra otte leverandører i hele landet og har udvalgt to forskellige typer, der nu sidder på taget på centeret i Hurup.

- Der er opbygget mange forestillinger i den danske befolkning, at det her er noget, der ligger langt ude i fremtiden, men det passer ikke. Det er teknologi, man kan tage til sig her og nu, siger Jane Kruse til TV/MIDT-VEST.

Spar på regningen

D. 4. juni i år vedtog Folketinget at alle, der har solcelleanlæg, kan få indstillet elmåleren, så den kan løbe baglæns. Det betyder, at når solen skinner om sommeren, og man laver mere strøm end, der bliver brugt, så låner man det overskydende til strømnettet. Når det bliver vinter og solcellerne ikke laver så meget strøm, så får man det lånte strøm tilbage fra nettet. På den måde kan man få en elregning på nul kroner.

Billigere nu

På grund af en voksende solcelleindustri i andre lande har markedet for solceller og udviklet sig meget i Danmark. Det har gjort, at priserne ikke er så høje som tidligere. Hvor man før regnede med at det tog 25 år at hente udgifterne hjem har det nye forsøg vist, at det nu tager godt ni år.

Et solcelle anlæg, der kan forsyne en normal, energibevidst familie koster 90.000 kroner inklusiv alle kabler og en converter-boks, der omregner strømmen fra solcelleanlæget til almindelig vekselstrøm. For at gøre det mere attraktivt, vil flere energiselskaber gerne give tilskud til køb af et solcelleanlæg.

Se mere om solceller på www.folkecenter.net

I Danmark findes der lige nu otte udbydere af færdige solcellepakker. I Midt- og Vestjylland er det Zeteco Energy i Ikast og Energi Midt i Brædstrup.