Etisk Råd: Drop modstand mod genmodificerede afgrøder

Etisk Råd opfordrer nu til, at der udvikles genmodificerede afgrøder, der kan sikre ernæringen af verdens fattige og vokse i klimaudfordrede egne.

GMO soya
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

 Et flertal i Etisk Råd siger nu god for anvendelsen af genmodificering i fødevareproduktionen. Det skriver netavisen Altinget.
    
- Medlemmerne opfordrer til, at der udvikles GMO’er, som kan anvendes til f.eks. at sikre ernæringen af fattige mennesker, at kunne vokse i klimaudfordrede egne, brødføde verdens stigende befolkning, sikre tilstrækkelig vitaminindtag for fattige mennesker, redde udrydningstruede arter osv, udtaler et flertal i Etisk Råd i redegørelse, som Rådet offentliggør onsdag.
    
Flertallet bestående af 10 ud af de 17 medlemmer af Etisk Råd mener ikke, at genmodificering rent etisk adskiller sig fra traditionel avl.
    
- Vi har forædlet dyr og planter i årtusinder. Jeg synes ikke, at det her er radikalt anderledes. Men det skal selvfølgelig foregå under ordnede forhold, siger Signild Vallgårda, der tilhører det GMO-positive flertal, til Altinget.
    
Flertallet i Etisk Råd er overbeviste af den forskning, der viser, at GMO ikke i sig selv er skadelig, og de lægger vægt på de muligheder, teknologien måske kan have i forhold til at løse nogle af de alvorlige problemstillinger, verden står over for.

Greenpeace fastholder skepsis

 Udtalelsen fra Etisk Råd kommer få måneder efter en gruppe på 121 Nobelprismodtagere i et åbent brev opfordrede organisationen Greenpeace til at droppe sin modstand mod GMO.
    
Trods opfordringerne fra først Nobelpristagerne og nu Etisk Råd, står Greenpeace dog fast i sin modstand mod GMO
    
-Jeg synes, at det er helt ude i hampen, siger Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace, til Altinget.
    
- Jeg ved ikke, hvordan der er, man mener, at man kan bruge GMO på en rigtig måde. De GMO’er, vi kender i dag, er GMO’er, der kan tåle sprøjtegift, og GMO’er, der udskiller insektdræbende middel, fortsætter han.
    
Selv om et flertal i Etisk Råd altså nu vender GMO-tommelfingeren opad, er der også en række af medlemmerne, der deler Greenpeaces GMO-skepsis.
    
Mens 10 ud af rådets 17 medlemmer står bag den GMO-positive flertalsudtalelse, er seks forskellige medlemmer kommet med forskellige GMO-skeptiske mindretalsudtalelser.
    
De fire GMO-skeptiske rådsmedlemmer Jacob Birkler, Lillian Bondo, Mickey Gjerris og Signe Wenneberg angiver eksempelvis i en fælles mindretalsudtalelse, at de

- finder, at genetisk manipulation grundlæggende er udtryk for et forkert natursyn, hvor menneskets forhold til naturen bliver gradvis mindre harmonisk og fjerner os fra den jord og den natur, som vi er en del af.