Et år til kommunalvalget: Stor spænding i Viborg

Der er præcis et år til kommunalvalget, og nogle steder i det midt- og vestjyske er der lagt op til mere spænding end andre.

Borgmesterkontor Viborg
Foto: Frank Sørensen, TV MIDTVEST

I dag er der præcis et år til kommunalvalget. Flere af de blå Venstre-kommuner som Herning, Lemvig og Ringkøbing-Skjern er nærmest sikre på at forblive blå. Men andre steder i det midt- og vestjyske er der meget mere på spil.

I Ikast-Brande Kommune skal afløseren for den mangeårige borgmester Carsten Kissmeyer findes. 

I Struer lagde borgmester Mads Jakobsen for et år siden op til en kommunesammenlægning med Holstebro, men det sagde vælgerne nej til. Nu er spørgsmålet, om det får konsekvenser for Venstre-borgmesteren.

I Viborg bliver det rigtig spændende. Her udfordrer tre stærke kandidater den siddende borgmester Torsten Nielsen, nemlig Per Møller Jensen, Ulrik Wilbek og Jens Rohde.

- Jeg er så ubeskeden at pege på mig selv som borgmester, siger Per Møller Jensen fra Socialdemokratiet. 

Hos Venstre har nu håndbold-arbejdsløse Ulrik Wilbek samme ambition.

- Venstre i Viborg Kommune, vi går jo efter, at det er mig der skal være borgmester, siger Ulrik Wilbek.

Kan lave rav i andedammen

Socialdemokraterne og Venstre har bevist, at de sammen kan lave rav i andedammen. De to partier overtog for knap tre måneder siden styringen af budgetforhandlingerne, mens den konservative borgmester blot kunne nyde udsigten fra sit kontor. Det kan gentage sig, hvis der går taktik i den på valgnatten.

- Jeg ser tre scenarier. Enten går jeg hen og bliver borgmester, eller Ulrik bliver borgmester eller Torsten fortsætter i borgmesterstolen, siger Per Møller Jensen.

Hele byrådet endte med at stå sammen om budgettet for næste år. Spørgsmålet er så om S og V kan blive enige om, hvem af dem, der skal være ny borgmester. Og her kommer en tredje erfaren herre ind i billedet.

- Jeg har jo en ambition om, at Viborg Kommune skal være Danmarks bedste familiekommune, siger Jens Rohde

Hvis Jens Rohde ikke selv får borgmesterstolens magt til at gøre den vision til virkelighed, så er han klar til at agere kongemager for den, der gør ham til kronprins i byrådet. 

- Jeg tror ikke, at jeg er særlig behagelig at have i opposition. Fordi jeg ved lige nøjagtig, hvad jeg vil, og jeg skal nok sætte spot på det, som ikke fungerer i kommunen, siger Jens Rohde.

Torsten Nielsen tager gerne en tørn mere på borgmesterkontoret i Viborg. Men med tre andre bejlere til pladsen føler han sig langt fra sikker.

- Vi sidder selvfølgelig og kigger på at lave kabale, hvordan det går op. Men det er for tidligt, siger Torsten Nielsen.

Kommunalvalget foregår sammen med valget til regionsrådene den 21. november 2017.

3:46
I Viborg udfordrer tre stærke kandidater den siddende borgmester