Et år efter tørken: Nu får landmænd og brandmænd hjælp fra oven

Den ekstreme tørke sidste år er blevet afløst af masser af regn - og det er der mange, der er glade for.

Landmand Michael Kristensen fra Mejrup ved Holstebro glæder sig over de grønne marker. Sidste år var situationen en helt anden.
Landmand Michael Kristensen fra Mejrup ved Holstebro glæder sig over de grønne marker. Sidste år var situationen en helt anden.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Prøv engang at spole tiden et år tilbage.

I juni 2018 var Midt- og Vestjylland plaget af en ekstrem tørke, som voldte landmænd, brandmænd, haveejere og mange andre store problemer.

Nu er billedet helt anderledes.

Meteorologerne varsler skybrud, og det landskab, som sidste år var tørt og afsvedet, er grønt og frodigt.

- Det er godt med al det vand, vi har fået de sidste par dage. Det skal nok blive en god høst, siger landmand Michael Kristensen fra Mejrup ved Holstebro.

Da TV MIDTVEST besøgte ham for et år siden, var nogle af hans marker helt afsvedne, fordi han måtte prioritere, hvor der skulle vandes. Landbrugets konsulenter talte om den værste tørke i 40 år, og Michael Kristensen vurderer selv, at det ekstreme vejr kostede ham mellem 300.000 og 500.000 kroner.

- Det var frustrerende bare at se det hele blive brændt af. Vi kunne ikke rigtig gøre noget ved det. Vi kunne forsøge at vande alt det, vi kunne nå, men vandingsmaskinerne kunne ikke følge med. Så vi blev nødt til at droppe nogle marker, siger han.

I år har foråret budt på så megen regn, at Michael Kristensen har fået optimismen tilbage.

- Det er det, der er er det fede ved landbruget -  det er en ny sæson hvert år. Men det er kun, fordi vi får hjælp fra oven.

- Man siger ellers, at landmænd aldrig er tilfredse med vejret?

- Lige nu er vi.

- Og hvis du skulle ønske dig, hvordan vejret skal blive resten af sommeren?

- Så skal vi have 20 millimeter vand hver søndag og høj solskin resten af ugen, lyder svaret fra Michael Kristensen.

Sådan så en af Michael Kristensens marker ud i juni 2018.
Sådan så en af Michael Kristensens marker ud i juni 2018.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

De midt- og vestjyske brandmænd er også godt tilfredse med vejret lige nu.

- Det foregik i et meget, meget højt tempo sidste sommer. Så kan man diskutere, om vi er kommet over i den anden grøft i år, men det er kun godt, konstaterer beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund fra Brand & Redning MidtVest.

Den 6. juni sidste år var landskabet så knastørt, at 10 midt- og vestjyske kommuner indførte afbrændingsforbud. Fra 1. maj til 10. juni sidste år blev Brand & Redning MidtVest kaldt ud til 29 naturbrande. I samme periode i år har der kun været fem. 

- Det betyder, at vi nu har lidt mere ro på vores normale drift og har tid til planlægning og vedligehold af materiel og køretøjer, siger beredskabschefen.

1:05
Beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund - fotograferet i juni 2018 og juni 2019. Se et interview med ham her.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Det varme forår sidste år betød, at jordbærrene modnedes ekstremt tidligt - og da TV MIDTVEST i juni besøgte jordbæravler Lars Pedersen på Kræmmergård i Bækmarksbro, havde han så svært ved at finde plukkere, at han måtte åbne for selvpluk.

- Sæsonen sidste år begyndte med tørke først i maj, og så var der en mark, der blev færdig på én gang. I år havde vi kulde og frost i maj, og det gør, at sæsonen starter senere og bliver trukket længere, siger Lars Pedersen.

- Hvad foretrækker I?

- Vi vil helst det her. Det er nemmere at følge med til. Folk er ligesom ikke klar til at købe jordbær i maj, siger Dorthe Kjær Pedersen.

0:44
Dorthe Kjær Pedersen og Lars Pedersen fra Kræmmergård i Bækmarksbro. Se et interview med dem her.

 

3:21