Estrid ville ikke være alene: Nu har Nørre Snede to læger

Regeringen har præsenteret et udspil, der skal bekæmpe manglen på læger. Blandt andet kan flere gå sammen i lægehuse.

Estrid Elisabeth Witt havde ikke lyst at være den eneste læge på klinikken i Nørre Snede.
Estrid Elisabeth Witt havde ikke lyst at være den eneste læge på klinikken i Nørre Snede.
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

I en tid med lægemangel har Nørre Snede har ikke bare fået én, men to nye læger, efter byens tidligere læge er gået på pension.

Estrid Elisabeth Witt er en af to de nye læger. Hun fandt det ikke interessant at blive eneste læge i lægehuset.

- Der ligger rigtig meget administration, som det kan være tungt at bære alene, forklarer hun.

Løsningen blev at købe et ledigt ydernummer i nabobyen Ejstrupholm. Det gjorde, at en læge kunne blive til to på lægeklinikken.

- Det betyder, vi er to til at hjælpe hinanden i det daglige, og det er en kæmpe stor fordel, siger Estrid Elisabeth Witt.

Estrid Elisebeth Witt sammen med den tidligere læge i byen, Ole Klitgaard.
Estrid Elisebeth Witt sammen med den tidligere læge i byen, Ole Klitgaard.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Stort arbejdspres

Det var den nu pensionerede læge Ole Klitgaard, som solgte Estrid Elisabeth Witt og hendes kollega sin praksis, efter det ikke var lykkedes ham at finde en ny eneejer. Det undrer ham ikke på grund af det arbejdspres han som ene læge blev udsat for.

- Det er for hårdt at sidde alene i en praksis. Det er simpelthen et administrativt bøvl efterhånden. Man er nødt til at være flere sammen om det. Det er man, fortæller han.

Den nye løsning i Nørre Snede er også en stor fordel for patienterne, som nu ikke kun beholder sit lægehus, men også har fået hele to læger.

En af de patienter er Kjeld Larsen, der jubler over den nye ordning.

- Det betyder faktisk alverden. I og med at jeg ikke har bil, så er det ret smart. At der er flere læger er også en stor fordel, for kan den ene læge ikke, så kan den anden, fortæller han.

Kjeld Larsen er glad for, at han stadig kan komme til lægen i Nørre Snede.
Kjeld Larsen er glad for, at han stadig kan komme til lægen i Nørre Snede.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Lægerne forsvinder

Flere områder allerede har problemer med at tiltrække nye praktiserende læger, og det ser ikke ud til, at det problem bliver mindre i fremtiden.

En tredjedel af de praktiserende læger forventes at gå på pension de næste 10 år. Samtidig er det blevet stadigt sværere at finde nye praktiserende læger.

I dag præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby derfor et nyt udspil. Med knap 740 millioner kroner vil Regeringen blandt andet uddanne flere praktiserende læger, og så vil den støtte læger, som ønsker at arbejde sammen i større lægehuse, som de har gjort i Nørre Snede.

- Det at være sololæge, det er ikke drømmen for rigtig mange af de yngre medicinere. Det er vi også nødt til at investere penge i og få udbygget og skabt nogle stærkere faglige fællesskaber, man kan arbejde i, forklarer Ellen Trane Nørby.

2:40