Esben Lunde vil have plast fra bildæk væk fra vandet

​Mikroskopiske plastrester fra bildæk er en kilde til mikroplast i vores vand. Det får miljø- og fødevareministeren til at støtte nyt projekt.

Mikroplast fra bildæk er ekstremt små partikler på under 10 mikrometer.
Mikroplast fra bildæk er ekstremt små partikler på under 10 mikrometer.
Foto: Scanpix / Claus Bech

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nu gå i krig mod en af hovedkilderne til mikroplast i det danske vandmiljø.

Det vurderes nemlig, at 60 procent af den mikroplast, som udledes til vandmiljøet stammer fra bildæk. Når dækkene på bilen skal skiftes, så skyldes det ofte, at mønstret i gummiet er blevet slidt af. Gummien ligger i stedet som bittesmå partikler på vejen og bliver senere skyllet med regnvandet ud i vandmiljøet.

Det nye projekt skal nu udvikle metoder til at fjerne mikroplasten fra bildækkene fra regnvandet.

- Projektet kan gøre noget ved en af hovedkilderne til mikroplast i vandmiljøet og viser, at vi er med helt fremme, når det gælder om at udvikle teknologiske løsninger, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Drikkevandet skal undersøges

Der er i løbet af de sidste par år kommet et større fokus på mikroplast, både i Danmark, men også i resten af verden.

- Selvom vi endnu ikke fuldt ud kender konsekvenserne af mikroplast, så hører plastik ikke hjemme i naturen eller vores vandmiljø. Det er regeringens klare fokus at gøre noget ved problemet og sikre, at mikroplast ikke bliver spredt til vores natur, siger Esben Lunde Larsen.

Han har også besluttet, at vores drikkevand skal undersøges for mikroplast, efter at en undersøgelse i flere lande konstaterede mikroplast i deres drikkevand.