Erhvervsskolereform kan give bagslag

I dag fremlagde regeringen en reform for erhvervsskolerne, som skal forbedre erhversuddannelserne, men reformen kan give bagslag på grund af besparelser.

I dag fremlagde undervisningsminster Christine Antorini regeringens reform for erhvervsskolerne. Reformen hedder "Faglært til Fremtiden - bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser på vej". Hovedformålet med reformen er, at den skal få flere unge til at påbgynde og gennemføre en erhvervsuddannelse.

I 2001 var det 3 ud af 10 folkeskoleelever, der valgte en erhvervsuddannelse. I 2012 er det tal nede under 2 ud af 10. Samtidig er det kun hver anden der gennemfører en erhvervsuddannelse. I gymnasiet gennemfører næsten 9 ud af 10 elever.

Pengene passer ikke

På Mercantec i Viborg er de bekymrede for, hvor vidt de kan gennemføre forbedringerne, når skolen står overfor store besparelser. Mercantec i Viborg skal spare 7,5 millioner kroner, mens alle erhvervsskolerne landet over skal spare to milliarder kroner, hvis en sparerunde, der er indlagt i regeringens finanslovsforslag, bliver gennemført.

Det vækker bekymring på Mercantec i Viborg.

- Det kan betyde at vi ikke har de fornødne midler til at understøtte reformen og til at få den rigtig godt søsat og implementeret. Og det vil jo være katastrofalt, siger Kirsten Holmgaard, der er direktør for Erhvervsskolen Mercantec.

Reformens indhold

Regeringens formål med reformen er blandt andre:

- Eleverne skal i højere grad gennemføre erhvervsuddannelsen. I 2020 skal 60 procent gennemføre. I 2025 skal 67 procent gennemføre.

- Større andel skal vælge erhvervsuddannelse: I 2020 skal 25 procent vælger en erhvervsuddannelse. I 2025 skal det tal være 30 procent.

- Eleverne skal i 2015 have mindst 25 timers undervisning om ugen og i 2016 mindst 26 timers undervisning om ugen.

Regering har sat tre milliarder af til erhvervsuddannelserne fra 2014 til 2020.

Se med i nyhederne kl. 19.30, hvor vi sætter fokus på erhvervsskolereformen.

01:57 Luk video