Erhvervsklima: Ikast-Brande nummer ét - igen!

Ikast-Brande Kommune ligger nummer et, når det kommer til det lokale erhvervsklima, mens Herning kommer ind som en stærk nummer to.

Ikast_Brande_Kommune_0.jpg

Ikast-Brande Kommune er for femte gang vinder af Dansk Industris Lokale Erhvervsklimaundersøgelse, Dermed sætter Ikast-Brande sig på toppen, og for femte gang efterfulgt af Herning.

Sådan har det været hvert år, siden DI startede med at lave undersøgelsen - på nær i 2012, hvor de to nabokommuner byttede plads.

- Den opmærksomhed, de to kommuner har på erhvervsforholdene, er helt unik. Når virksomhederne henvender sig til kommunerne, kan de med det samme mærke den servicekultur, der er. Både borgmestre og ansatte er imødekommende og parate til at hjælpe. Her har man for flere år siden erkendt, at virksomheder og kommuner har en fælles interesse - at skabe vækst og arbejdspladser. Og de gør man bedst ved at samarbejde, siger formanden for DI Midt Vest, Claus Arberg.

Bedre på flere områder

Virksomhederne i Ikast-Brande har bedømt kommunen bedre end sidste år i fire ud af 11 kategorier, eksempelvis når det gælder trafikforholdene. Og kommunen ligger på førstepladsen i ikke mindre end otte kategorier. Det er bl.a. skatter og afgifter, kommunens sagsbehandling og adgangen til arbejdskraft.

Også Herning Kommune bliver vurderet bedre på flere områder. Og virksomhederne er så glade for kommunen, at ikke mindre end 84 pct. af dem vil anbefale andre at etablere sig i Herning. Kun overgået af Ikast-Brande med 86 pct. Det er landets højeste.

Vestjylland flot repræsenteret

Men også Holstebro og Ringkøbing-Skjern kommuner ligger flot placeret i Lokalt Erhvervsklima 2015 - i den bedste tredjedel. Holstebro er nummer 20 - en tilbagegang på fem pladser - mens Ringkøbing-Skjern er sprunget fem pladser op ad listen til nummer 29. Det bedste resultat i de seks år, DI har lavet undersøgelsen.

- I Ringkøbing-Skjern har både politikere og embedsmænd stort fokus på, hvad de kan gøre for at forbedre virksomhedernes vilkår. I år er 40 mio. kr. øremærket til erhvervsfremme, det er blevet lettere for virksomhederne at henvende sig på kommunekontoret, og kommunen arbejder sammen med erhvervslivet på at trække arbejdspladser og nye borgere til kommunen. Alt sammen gode initiativer, som virksomhederne kvitterer for i Lokalt Erhvervsklima, siger Claus Arberg.

Struer i størst fremgang

I Holstebro arbejder kommunen også aktivt med at tiltrække nye virksomheder og arbejdspladser. Her står både borgmesteren og kommunaldirektøren klar til at rykke ud med det samme, hvis en virksomhed ønsker at udvide eller at etablere sig i kommunen.

Samme imødekommenhed finder man i Struer, som tegner sig for årets største fremgang. Virksomhederne har sendt Struer op på en 70. plads, et hop op ad listen på 15 pladser. Et af de områder, virksomhederne er blevet væsentlig mere tilfredse med, er kommunens behandling af bygge- og miljøsager.

- Fremgangen viser, at virksomhederne har lagt mærke til, at Struer har oprustet kraftigt på det område i det forgangne år. Dialogen mellem virksomheder og politikere og embedsmænd er også blevet bedre, og der er startet en ny lokal erhvervsforening i kommunen, siger Claus Arberg.

- Ofte oplever vi, at der går flere år fra et initiativ er taget, til det afspejler sig i Lokalt Erhvervsklimaundersøgelsen. Men i Struer belønner virksomhederne allerede nu de mange tiltag. Kommunen kan dog gøre endnu mere for at formidle resultaterne. Virksomhederne opfordrer til, at Struer prioriterer både image og dialog med erhvervslivet højest de næste år, siger Claus Arberg.

Lemvig i nedgang

Lemvig Kommune ligger midt i feltet på en 52. plads - et fald på 12 pladser i forhold til sidste år. Selv om virksomhederne her er blevet mere tilfredse med trafikforholdene, bliver infrastrukturen stadig lavt bedømt. Et område, som alle Midt- og Vestjyllands virksomheder ønsker bliver prioriteret højt af kommunerne i de kommende år. Det samme gælder kommunernes indsats for at skaffe kvalificerede medarbejdere til virksomhederne.

DI's undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2015, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er sjette år i træk, at DI laver undersøgelsen.

Følg linket og sammenlign kommuner, se placeringerne i alle kategorier og download hele Lokalt Erhvervsklimaundersøgelsen

1:43
DI kårer Ikast-Brande til Danmarks bedste erhvervs-kommune for femte gang.