Er du helt rask?

Du kan få depression, hvis du går på arbejde, selv om du er syg.

depressionweb_0.jpg

Møder du ofte syg op på job, så er du ikke alene om det. Halvdelen af Danmark stempler ofte ind på arbejdspladsen på trods af sygdom. Men ny forskning viser, at risikoen for at udvikle en depression stiger, hvis du møder syg ind på arbejde, skriver Fagbladet 3F.

Testet gennem 2 år

Af de adspurgte havde 4,9 procent af de, der havde mødt syge op mere end otte gange om året, udviklet symptomer på depression. Det dobbelte af de, der ikke mødte syge op på jobbet. Forskningsprojektet har brugt materiale indsamlet fra 60 virksomheder, hvor de har testet 1.271 ansatte for depression både før og efter den to-årige periode, forskningen løb over.

Første i verden

Hovedforfatteren til forskningsrapporten, professor Paul Conway fra Københavns Universitet, bruger begrebet sygenærvær om det at tage syg afsted på arbejde.

- Vi har fundet ud af, at sygenærvær kan føre til depressioner. Vores undersøgelse er en af de første i verden, og vi er glade for at kunne belyse den her tendens, så vi kan være med til at oplyse folk om konsekvenserne for det at møde syge op på arbejde, siger han.

Opfordring til arbejdsgivere

Rapporten fra Københavns Universitet konkluderer blandt andet, at man bør være opmærksom på ikke at presse de ansatte til at tage syge på arbejde, hvis man ønsker en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og høj trivsel.

Skam og skyldfølelse

Mette Friis Andersen er autoriseret psykolog og ansat som forsker og ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun har blandt andet undersøgt, hvorfor det er svært for mennesker med stress og depression at sygemelde sig.

- Det at blive hjemme fra arbejde er ofte forbundet med skam og skyldfølelse. Mange mennesker føler sig ansvarlige, både for det arbejde de udfører og for ikke at give kollegaerne ekstra byrder på arbejdspladsen, siger hun.