Er delvist lam i benene: Mirakeloperation skal genskabe hans evne til at gå

Forskere fra hele verden er samlet i Viborg for at overvære en spektakulær operation, der skal give Rune Kalhøj mulighed for at gå igen.

Operation
Foto: Torben Mondrup

For 27-årige Rune Kalhøj er benskinner og spasmer en naturlig del af hverdagen. Som 18-årig blev han delvist lammet i benene efter en trafikulykke, og siden da har det været en daglig kamp at bevæge sig rundt. Men nu kan den kamp være slut. 

Som en del af et forskningsprojekt har Rune Kalhøj fået tilbudt en spektakulær operation, der kan få afgørende betydning for hans liv. I bedste fald så kan han se frem til et tilværelse uden skinner og smerter.

- Jeg håber, den kan hjælpe mig i hverdagen, så jeg kan både gå og stå lidt længere tid uden skinner, siger Rune Kalhøj.

Operationen finder sted på Vestdansk Center for Rygmarvsskader i Viborg og ledes af den schweiziske professor Marc Possover, som før har haft succes med at få patienter, der egentlig var bundet til et liv i kørestol, på benene igen.

International bevågenhed

Normalt foregår kirurgiske indgreb på lukkede stuer, men den spektakulære operation i Viborg er så banebrydende, at den har fået stor international opmærksomhed.
Nogle af verdens bedste kirurger fra lande som USA, Indien, Brasilien, Japan og Europa er derfor valfartet til det midt- og vestjyske for at overvære operationen på storskærm.  

- Det her er så fantastisk. Disse patienter har ikke kunnet bevæge deres ben i flere år. Pludselig kommer den her funktion. Så det virker meget stort, siger forskningsleder Helge Kasch fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg.

I løbet af den halvanden time lange operation, får Rune Kalhøj opereret elektroder ind i bækkenet. En pacemaker skal derefter sende strøm gennem elektroderne, som stimulerer de nerver, der går ned i hoften og knæene.

Fem patienter er nøje udvalgt

Det er ikke kun Rune Kalhøj, der skal under kniven i Viborg. I alt er fem patienter udvalgt til at deltage i forsøget. Fælles for dem er, at de er lammede eller delvist lammede i underkroppen af en rygmarvsskade. Efter operationen følger et tre års forløb med intensiv fysisk træning for at den bedst mulige effekt.

Der er ikke garanti for, at indgrebet kan give alle rygmarvspatienter bevægeligheden igen. Alligevel så er der, ifølge en af de læger som har taget turen til Viborg, stort potentiale i operationen.

- Det her er en fantastisk nyskabelse, og det er det, vi kommer for at blive klogere på. Jeg forventer, det er en metode, der vil sprede sig rundt i verden inden længe, siger den italienske professor Vito Chiantera fra Palermo Universitet. 

Det er da også med begejstring i stemmen, at Rune Kalhøj i dag lægger sig på operationsbordet, og der ikke nogen tvivl om, hvad han håber at få ud af det.

- Jeg håber, det kan betyde, at jeg kan spille fodbold med mine børn igen, siger han.