Energipilen mangler energi

Energipil skulle have været den helt store eventyr-afgrøde for landmændene, men efter mere end et år med forsøg er pilen ikke til at afsætte til kraftværkerne.

Energipil_301012.jpg

Det skulle have været så godt. En mark med energipil skulle være en givtig afgrøde for landmændene, og kraftværkerne skulle få mulighed for at fyre mere miljørigtigt.

Men i dag står det klart, at energipilen ikke er det eventyr, landmændene håbede på. Der er nemlig for meget vand i de tynde piletræer, og derfor er de for dyre at fyre med. Og så har landmændene ikke været klar over, hvor meget arbejde der lå i at efterbehandle de høstede afgrøder.

- Der er det i vejen, at flisen er for smuldret. Noget af det har været rigeligt vådt. Det har tørret, mens det har ligget, men med det vejr vi har haft hele sommeren, hvor der har været regnvejr nærmest hver anden dag, det har sådan noget ikke godt af, forklarer Erik Andersen, der er manager for DanaSupply. Han har selv mistet 100.000 kroner på den første høst.

Noget af den våde flis er mugnet, og meget af den første pilehøst fra sidste vinter ligger stadig på lager.

- Det har så været vores erfaring, at energipil må ikke blive for gammelt, for så mister det tørstof og alle gasserne går af det. Og så er der for lille brændværdi i den vare, vi leverer, uddyber Erik Andersen.

Kraftværkerne får for dårlig forbrænding, når flisen er for smuldret, fordi der ikke kan komme nok luftgennemstrømning under afbrændingen.

Landmændene håber dog, at erfaringerne vil gøre dem bedre til at håndtere energipilen fremover, så de kan indfri nogle af de forventninger, de havde til deres nye afgrøde.