Endelig afgørelse: Fedmeoperationer rykkes til Aalborg

Sundhedsstyrelsen har fredag afgjort, at de komplicerede fedmeoperationer fremover skal foretages i Aalborg frem for Viborg. Det sker på trods af flere protester.

Sundhedsstyrelsen har endeligt afgjort, at særlige fedmeoperationer fremover skal foretages på hospitalet i Aalborg frem for Viborg.
Sundhedsstyrelsen har endeligt afgjort, at særlige fedmeoperationer fremover skal foretages på hospitalet i Aalborg frem for Viborg.

Sundhedsstyrelsen har de seneste dage forholdt sig tavse til kritikken af, at styrelsen vil rykke særligt specialiserede fedmeoperationer fra Viborg til Aalborg. Men på trods af kritik fra Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) og folketingspolitiker Karin Gaardsted (S) fastslår Sundhedsstyrelsen fredag i en endelig afgørelse, at den højtspecialiserede fedmekirurgi flyttes til Aalborg Universitetshospital.  

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel, forsvarer styrelsens beslutning om at rykke speciale i fedmekirurgi til Aalborg fra Regionshospitalet i Viborg. 
Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel, forsvarer styrelsens beslutning om at rykke speciale i fedmekirurgi til Aalborg fra Regionshospitalet i Viborg. 
Foto: Pressefoto

- Vi har sagsbehandlet på den her sag i over et år. Vi har haft en faglig arbejdsgruppe, og vi har haft det oppe i det rådgivende udvalg flere gange, fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel, om beslutningsprocessen.  

Ifølge hende er det tungtvejende argument for at flytte den specialiserede fedmekirurgi til Aalborg, at de her i forvejen har speciale i gynækologi og obstetrik. Dermed kan de med tilførslen af fedmekirurgi behandle de fødende kvinder, som tidligere har fået foretaget en fedmeoperation, og som kan være i risiko for komplikationer under fødslen.

Det er en patientgruppe, som Regionshospitalet Viborg ikke kan behandle i dag, og hvor fedmekirurgerne i stedet har måttet transportere sig til Universitetshospitalet i Skejby for at behandle de fødende kvinder. Her findes nemlig også en afdeling for gynækologi og obstetrik.

- Det her handler ikke om, hvorvidt Viborg Regionshospital er i stand til at varetage den fedmekirurgiske funktion, men det handler mere om, hvordan deres setup er i forhold til, at Region Midtjylland samtidig vil varetage den obstetriske funktion i Skejby, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Janet Samuel. 

Regioner uenige om beslutning

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har kritiseret, at Sundhedsstyrelsen skulle blande sig i Region Midtjyllands placering af specialiserede afdelinger på hospitalerne.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man tilsyneladende vil lægge en linje, hvor alle specialiserede funktioner skal ligge på universitetshospitalerne. I vores region betyder det, at man vil tvinge mere og mere til Aarhus, lød det fra regionsrådsformanden onsdag.

Fredag har Regionsrådsformanden i Region Nordjylland dog ikke meget til overs for naboregionens kritik.

- Vi har stået i den samme situation flere gange, hvor vi har måttet se specialer blive flyttet til Aarhus. Jeg respekterer, at Sundhedstyrelsen er dem, der har den højeste lægefaglige ekspertise her i landet. Den her gang vinder vi, og så er det for en gangs skyld Region Midtjylland, der ikke har den medvind, de plejer at have, siger Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S). 

Faglige begrundelser bag beslutning

Sundhedsstyrelsen fastholder afgørelsen om at rykke den specialiserede fedmekirurgi fra Viborg til Aalborg og dermed helt væk fra Region Midtjylland. 

- Vores eksperter og sagkyndige på området har sagt, at de gerne vil have, at eksperterne er samme sted og er sammen om at vurdere de her kvinder, og det er det, vi mener, der skal til, for at et hospital kan varetage den her funktion, siger Enhedschef Janet Samuel. 

Hun afviser ikke, at Region Midtjylland kunne have beholdt specialet, hvis regionen havde foreslået at rykke det tilbage til Universitetshospitalet i Skejby, hvor det lå for tre år siden. 

- Det er ikke et scenarie, vi er blevet præsenteret for, så det er svært for mig at gisne om. Men det ville i hvert fald være sådan, at specialisterne så ville være i nærheden af hinanden på samme hospital, som vi har brug for, fastslår enhedschefen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen behandler den højtspecialiserede funktion, som altså nu flyttes til Aalborg, omkring ti kvinder om året.

Se nyhedsindslag om sagen fra onsdag d. 18 april:

1:49