En lang kamp er slut: Nu er der 143 millioner til forskningscenter

Herning Kommune har her til eftermiddag besluttet at give yderligere 15 millioner kroner til uddannelses- og forskningscentret, NIDO Danmark.

Forskningscentret skal ligge sammen med sygehuset i Gødstrup.
Forskningscentret skal ligge sammen med sygehuset i Gødstrup.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Hospitalsdirektør Poul Michaelsen smiler stort i dag, og det er der en god grund til.

- Jeg blev utroligt glad. Der blev uddelt highfives, siger han glad.

Begejstringen skyldes, at Herning Kommune netop har besluttet at give yderligere 15 millioner kroner til uddannelses- og forskningscentret NIDO Danmark, som skal ligge sammen med det nye supersygehus i Gødstrup. Dermed er en lang kamp for at få 142,8 millioner kroner til projektpuljen vundet.

- I forhold til NIDO Danmark har vi fået den store julegave. Pengene gør den sidste store forskel. Hvis vi havde skulle bygge centret for de 100 millioner, som vi indtil for ganske nylig troede, at vi havde, så ville vi være nødt til at hakke en hæl af og klippe en tå. Der ville være funktioner, som vi ikke ville have haft med i første omgang, forklarer Poul Michaelsen.

Der er ikke meget, der kan tørre smilet af Poul Michaelsens ansigt i dag.
Der er ikke meget, der kan tørre smilet af Poul Michaelsens ansigt i dag.
Foto: Nicolaj Bøndergaard Madsen, TV MIDTVEST

På centret skal der forskes i hverdagssygdomme som KOL, diabetes og hjertesygdomme.

- Når Herning Kommune i alt putter 20 millioner i NIDO og det her forsknings- og uddannelsesmiljø, så er det fordi vi rigtig gerne vil hjælpe de private og Region Midtjylland, som jo har puttet rigtig mange penge i det her projekt, helt over målstregen, så vi kan få fuldskalamodellen fra starten af. Et forsknings- og uddannelsesmiljø her i Midt- og Vestjylland på et højt niveau, forklarer Hernings borgmester Lars Krarup.

Anders Kühnau og Lars Krarup ved sygehusbyggeriet i Gødstrup.
Anders Kühnau og Lars Krarup ved sygehusbyggeriet i Gødstrup.
Foto: Nicolaj Bøndergaard Madsen, TV MIDTVEST

Lang kamp

De 143 millioner kroner kommer fra flere forskellige, for udover kommunen og Region Midtjylland har lokale som Færch Fonden, Bestseller, JBS og erhvervsmanden Kenneth Iversen givet penge til projektet. Men alligevel har der været økonomiske bump på vejen.

Sådan skal det nye center se ud.
Sådan skal det nye center se ud.
Foto: KPC Herning A/S

Regionen selv har givet næsten 116 millioner kroner til projektet.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi havde håbet på, at vi hurtigere kunne have realisere den fulde økonomi til NIDO-projektet. Så der er jeg rigtig glad for, at kommunen går offensivt ind i det og lægger de sidste penge der skal til, for at vi nu også kan realisere det fulde projekt, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Det er planen, at det nye supersygehus og Uddannelses- og Forskningscentret skal åbne i 2020.

2:32