En hel gade bliver til en teaterscene

Danmarksgade i Holstebro slår dørene op for et teaterstykke, der skal bygge bro mellem mennesker.

3:08
Danmarksgade i Holstebro danner rammen om et teaterstykke. En del af stykket bliver opført i gadens huse
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Danmarksgade i Holstebro er byens nok mest mangfoldige gade. Den huser alt fra en skole til et sprogcenter, og gaden bliver brugt og beboet af en bred vifte af forskellige nationaliteter. Den mangfoldighed skal nu samles i en teaterforestilling, som både kommer til at foregå ude på selve gaden og inde i beboernes private hjem.

- Vi kalder det et interaktionsprojekt. Der ligger alle de her forskellige tilbud på et meget lille område, og hver dag bevæger mennesker fra 60-70 nationaliteter sig igennem gaden, men faktisk var der ikke ret mange af beboerne her, som kendte hinanden. Alle var i deres egne små verdener. Med forestillingen her vil vi gerne skabe bro mellem mennesker, fortæller instruktør Anna Stigsgaard.

Beboer: Et hjertevarmt projekt

Teaterforestillingen hedder ganske enkelt "Danmarksgade". I løbet af forestillingen får man lov til at se gaden fra nye vinkler i såkaldte mikroforestillinger på steder langs hele Danmarksgade. En af de beboerne, der har valgt at lukke teatergæster ind i sit hjem, er Ilze Rudzite.

- Jeg synes, det er et meget hjertevarmt projekt. Jeg kan se en stor værdi i, at mennesker kan komme nærmere hinanden og møde hinanden. Til daglig ved vi ikke, hvem der bor på gaden, men når vi får en mulighed for at lære hinanden at kende, så bliver verden varmere, siger hun.

Arbejdet med at få forestillingen op at stå startede for et halvt år siden, og i aften er der premiere på den første af i alt seks forestillinger. Hver aften vil det være forskellige hjem, der slår dørene op for at fortælle historier fra Danmarksgade.

- Jeg håber, det vil appellere til mange. Det er en mulighed for at så lov at se, hvad der gemmer sig bag de mure, man ellers altid bare går forbi, siger Anna Stigsgaard.

Teaterforestillingen er et samarbejde mellem Nordisk Teaterlaboratorium og Sprogcenter Holstebro.