Fast Arbejde

En af de sidste: Andelskasse lever på gamle dyder

I Astrup ligger en af de resterende seks andelskasser i Danmark, og bare fordi det er nye tider i bankverdenen, vil Faster Andelskasse ikke ændre meget.

Der er ikke mange andelskasser tilbage i Danmark, men i Astrup lever Faster Andelskasse stadig, og den lever af at holde fast i traditionelle værdier.

Banken kan mærke, at deres kunder sætter pris på, at de fortsat har kontanter i banken for eksempel. Yvonne Lystbæk har været ansat i banken siden 1991, og hun hører jævnligt fra kunderne, at de er glade for banken.

- Vi får jævnligt at vide af vores kunder, at de er glade for, at vi er her, og at de kan hæve kontanter ved os, også inde i banken, siger kundemedarbejderen.

De har endda en mønttællemaskine, som blandt andet skoleboden på den lokale skole bruger til at tælle den ugentlige omsætning.

En døende race

Andelskassen i Astrup er af en døende race. Der er kun seks andelskasser tilbage i Danmark, men Faster Andelskasse har valgt at blive. Direktøren mener, at lokalsamfundet er en uvurderlig del af banken.

- Der var nogen, der var forudseende, de åbnede banken, da de vidste, at det her lille samfund havde brug for en mulighed for at komme til penge, men også at låne penge. Både de private, og dem med jordbrug og landbrug, siger Jan Kirkensgaard.

Den lille andelskasse har omkring 4.000 kunder, som bliver forvaltet af de 11 medarbejdere. Kundebasen er en blanding af privatkunder og små erhverv, primært landbrug.

20% af andelskassens udlån er til landbrug, hvilket gør, at de er nødt til at have noget specialviden på området. Det har de også, men de ved også, at de ikke har kapitalen til at tage de store landbrug ind.

- Qua vores størrelse som pengeinstitut kan vi ikke tage de store landbrug eller de store projekter ind. De små landbrug, vi tager ind, har stort set sikret sig selv, så vi er ikke så hårdt belastede på landbrugsområdet, som så mange andre banker er, siger Birgitte Pedersen, der er kunderådgiver.

Udover hovedafdelingen i Astrup, har andelskassen også en filial i Lem, som har åbent hver fredag.