En af Alternativets mest kendte profiler forlader partiet

Den tidligere gruppeformand for Alternativet, René Gade, melder sig nu i rækken af profiler, som forlader Alternativet.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, sammen med René Gade.
Alternativets formand, Uffe Elbæk, sammen med René Gade.
Foto: Simon Skipper / Ritzau Scanpix

René Gade genopstillede ikke ved Folketingsvalget i juni, hvor partiet gik stærkt tilbage, og nu melder han sig helt ud af partiet. Det skriver Ugebrevet A4.

- Da jeg stillede op i sin tid sagde jeg, at det var for en kortere periode. Jeg ville derefter evaluere om de ting, jeg havde været med til at lave, var gode. En iltning kaldte jeg det - og det er det, jeg gør nu, siger René Gade, der har været en del af partiets absolutte inderkreds og en stærk profil i offentligheden, til A4 Nu.

Det nu tidligere folketingsmedlem fra Silkeborg afviser, at de mange uheldige sager i Alternativet - herunder det flere ansatte oplevede som en krænkende "festkultur" - har spillet ind på beslutningen.

- Da valget blev udskrevet, gav jeg Uffe Elbæk hånden og sagde tak for en god tid. I går skrev jeg så rundt, at jeg havde meldt mig ud, fordi jeg fortsat fik invitationer til arrangementer, siger han.

- Det har været det mest fantastiske i mit arbejdsliv at være med i politik og med i Alternativet. Jeg skal ud og være iværksætter igen, og så er det vigtigt for mig at stå helt rent. Det kan være, jeg skal ind i politik igen, så jeg lukker ingen døre, siger han.

37-årige René Gade blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2015 i Vestjyllands Storkreds. Dengang var han overrasket over at være blevet valgt. Han blev bidt af det politiske arbejde, men valgte alligevel allerede efter et års tid at melde ud, at han ikke ville genopstille ved det næste folketingsvalg.

Han blev gruppeformand for partiets gruppe i Folketinget i 2017, da partiet lavede en udskiftning på nogle af de øverste poster i partiet.

8:44
Ved det kommende folketingsvalg er der to Christiansborg-politikere her fra landsdelen, som frivilligt siger farvel. Alternativets René Gade og Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance har valgt ikke at genopstille til Folketinget.