Elsk dit hjerte

En tredjedel af landets kvinder dør af hjertekarsygdomme. Det gør Hjerteforeningen nu noget ved.

230809-elskhjertet.jpg

Hjertekarsygdomme er den hyppigste dødsårsag blandt kvinder. Ikke kræft - som langt de fleste kvinder selv tror. Derfor sætter Hjerteforeningen nu fokus på kvindernes hjerter med kampagnen elskhjertet.dk.

- Mange kvinder har et "bikinisyn" på, hvilke sygdomme de rammes af, forstået på den måde, at fokus er groft sagt på kræft i brysterne og underlivet. Blodpropper og forhøjet blodtryk er noget, de mener primært overgår mænd, siger Peter Clemmensen, Hjerteforeningens formand og overlæge på Rigshospitalet.

Med kampagnen vil Hjerteforeningen sætte fokus på forskning og selvhjælp. For selvom forskningen stadig mangler at løse mange mysterier om kvindernes hjerter, så kan kvinder selv gøre meget.

- Det kan have negative konsekvenser, at kvinder opfatter hjertekarsygdom som en mandesygdom. Mange kvinder kender slet ikke deres blodtryk, kolesteroltal og taljemål. Samtidig er der mange kvinder, der ikke kender de atypiske symptomer på en hjertekarsygdom, og tilsammen betyder det, at mange først kommer til lægen, når det er for sent, siger Peter Clemmensen.

Kvinders symptomer på hjertekarsygdom:

- Ubehag i brystregionen, der opleves som en trykkende eller en strammende fornemmelse.- Åndenød, der kan opstå alene eller sammen med den ubehagelige trykken i brystet.- Hjertebanken.- Svimmelhed, kvalme eller opkastning.- Koldsved.- Smerter eller ubehag i begge arme, mellem skulderbladene, i nakke og kæbe.- Usædvanlig mathedsfølelse.- Søvnforstyrrelser.- Følelse af slaphed, især i armene.- Fordøjelsesproblemer og/eller en smertefuld fornemmelse af luft i maven.- En følelse af, at noget er rivende galt.

Kilde: www.elskhjertet.dk

Se studievært Vibeke Nippers interview med Hjerteforeningens næstfmd. Lars Hvilsted Rasmussen: