Ellemann om kommuneafstemning: Demokratiet lever

Forløbet i forbindelse med kommunesammenlægningen er tegn på lokal politisk mod, mener social- og indenrigsministeren.

Folkeafstemningen om kommunesammenlægningen i Struer og Holstebro Kommuner høster nu stor ros fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann.

Torsdag var borgerne i de to kommuner ved stemmeurnerne.  Her skulle de tage stilling til, om de ønskede, at de to kommuner blev slået sammen. Det blev et nej fra begge kommuner. Selvom der ikke bliver tale om en kommunesammenlægning, så er social- og indenrigsministeren meget positiv over hele forløbet. 

-Jeg synes, at forløbet viser et lokalpolitisk mod med tanke på fremtiden, og at det lokale demokrati i allerhøjeste grad lever og har det godt. Borgerne har med afstemningen vist, at de ikke ønsker en sammenlægning. Det må man respektere, siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse. 

Hun har fulgt den lokale debat og afstemning fra sidelinjen. Hvis borgerne havde stemt ja, ville hun hjælpe til med den efterfølgende proces. 

- Blandt andet ved at gøre hvad jeg kan for at holde kommunerne økonomisk skadesløse i en overgangsordning. En sådan hjælp kan andre kommuner med tanker om en kommunesammenlægning også regne med, siger Karen Ellemann. 

Det bliver i denne omgang ikke relevant for borgerne i de to kommuner. I Struer Kommune stemte 67,9 procent nej og 32,1 procent stemte ja, mens det i Holstebro Kommune var en smule mere lige. Her stemte 54,8 procent nej og 45,2 procent stemte ja.  Begge kommunalbestyrelser har udtalt, at de respekterer afstemningsresultatet og derfor ikke går videre med sammenlægningsplanerne.