Elisabeths oplevelse kommer nu både børn og natur til gode

En dag på stranden fik gav Elisabeth Borch en helt ny idé.

Skoleeleverne laver nu sammen med kunstneren en stor bølge på skolens hegn.
Skoleeleverne laver nu sammen med kunstneren en stor bølge på skolens hegn.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det var en bestemt observation, der satte gang i en hel masse for en lokal kunstner.

Elisabeth Borch har boet i Staby i 32 år og har i den forbindelse gået rigtig mange ture ved stranden. En dag fik hun dog øje på noget, hun ikke havde lagt mærke til før. Nemlig nogle små kugler, som lignede perler eller rav.

Men det var ikke tilfældet. I stedet var der tale om store mængder mikroplast, der var skyllet op på stranden.

Elisabeth Borch begyndte efter den oplevelse at samle sammen. Ikke bare mikroplast, men også alt det andet skrald, der ender på stranden.

Hun havde nemlig fået en idé.

Da Elisabeth først lagde mærke til skraldet, så blev det en del af hendes kunst.
Da Elisabeth først lagde mærke til skraldet, så blev det en del af hendes kunst.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Børnene skal være med

Elisabeth Borch undersøgte herefter mere omkring mikroplast og fandt ud af, at de små perler engelsk også hedder mermaid tears, altså havfrue tårer. Det blev inspirationen til en havfrueskulptur af skrald.

Havfruen blev også starten på et stort projekt med børnene på Staby Skole. For sammen med alle skolens 125 børn og lærere, skal de lave skulpturen ”Havet i Hegnet”.

- Det er spændende at arbejde sammen med børn, for det er måske børnene der i virkeligheden kommer til at løse det store problem med plastik, forklarer Elisabeth Borch begejstret.

Omdrejningspunktet er glæden ved naturen og fascination af fugle, fisk og alt det der er i naturen. Det er ifølge børnene et godt emne.

- Der er rigtig mange, der kører forbi skolen på vej til havet, og så kan det minde dem om, at det er en god idé at tage en pose med, så man kan samle lidt skrald på stranden, siger eleven Valdemar Holm Jessen, der går i 7. klasse.

4:17
Lær mere om projektet her.