Professor om ny FCM-friskole: - Eleverne kan blive fagligt stærke

En helt ny idrætsfriskole skal skabe verdens bedste fodbold- og håndboldspillere. Ifølge professor i pædagogik kan eleverne nyde godt af det i undervisningen.

Idrætsfriskolen Guldminen slår dørene op i 2019.
Idrætsfriskolen Guldminen slår dørene op i 2019.
Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Verdens bedste fodbold- og håndboldspillere skal fremover uddannes her i landsdelen. Målet er altså klart og ambitionerne høje, når FC Midtjylland og Idrætsskolerne Ikast slår dørene op til idrætsfriskolen Guldminen i 2019. Et tiltag som Niels Egelund, der er professor i pædagogik ved Aarhus Universitet, ser store fordele i. 

- Jeg synes, at det lyder rigtig spændende. Udgangspunktet for en god læring er, at man får sig bevæget, siger han.

Idrætsfriskolen Guldminen bliver for elever i 0.-9. klasse, der brænder for håndbold- og fodboldsporten. Målsætningen er at have 240 elever i skoleåret 2022/23. I idrætsfriskolens første skoleår fra sommeren 2019 er det 0. til 3. klasses elever, der møder ind.

- Vi har kigget på guldminer rundt om i verden for at se, hvordan vi skal uddanne verdens bedste fodboldspillere. Det, der kendetegner verdens bedste er, at de træner rigtig meget, så derfor er vi nødt til at fange dem tidligt, hvis de skal blive verdens bedste, siger Claus Steinlein, der er FC Midtjyllands administrerende direktør.

Tager konkurrence-genet med i skole 

Målsætningen om at skabe nogle af verdens bedste idrætsudøvere er ambitiøs. Alligevel frygter Niels Egelund ikke, at friskolens elever miste noget af det faglige ved at kombinere skole og sport på højt niveau allerede fra seks års alderen.

- Hvis man vel at mærke sørger for, at skolen rummer samme læringsmæssige aspekter på de faglige områder, som andre skoler skal, så tror jeg ikke, at der er nogen problemer i det, siger Niels Egelund.

Han har ingen erfaringer at trække på, når det kommer til at sætte elever ind i idrætsklasser så tidligt, men erfaringer fra blandt andre Team Danmark-elever i 8. og 9. klasse er meget positive. 

- Når man har en klasse med sådan nogle idrætsmennesker, er der en meget stor vilje til at gå til den blandt eleverne – både på det idrætsmæssige og det faglige. Der kommer en mentalitet om, at nu skal man give den en skalle og ikke give op, siger Niels Egelund der er professor i pædagogik ved Aarhus Universitet.

- Der en generel holdning om, at det er helt okay, at man ønsker at blive den dygtigste. Både i klasselokalet og på sportsbanen.  

0:28